Stefan Radu-Oprea, ministrul Economiei, a anunțat lansarea oficială a „Ghidului de bune practici – Incluziune prin turism adaptat”, inițiat de Asociația Caiac SMile în colaborare cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT).
Stefan Radu-Oprea spune ca acest ghid inovator își propune să ofere informații esențiale, recomandări și exemple concrete operatorilor economici din domeniul turismului, pentru a-i ajuta să transforme structurile de primire în spații accesibile și confortabile pentru toți turiștii, inclusiv pentru cei cu diferite tipuri de dizabilități.
Stefan Radu-Oprea a subliniat in declaratia lansarii, importanța accesibilității în turism, afirmând: „Cred cu tărie că turismul trebuie să fie accesibil tuturor. În România, există peste 900.000 de persoane cu nevoi speciale, iar la nivel european, 80 de milioane de turiști solicită servicii de turism adaptat. Ghidul oferă, astfel, operatorilor din industria turismului, o serie de recomandări concrete pentru a-și accesibiliza structurile și serviciile, astfel încât experiența oaspeților să fie îmbunătățită.”
Documentul abordează aspecte specifice pentru accesibilizarea structurilor de cazare, luând în considerare diversele tipuri de dizabilități. Ghidul oferă recomandări practice pentru adaptarea structurilor de cazare, cum ar fi facilități pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, deficiențe de vedere, auz sau mentale.
Stefan Radu-Oprea afirma ca, pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, ghidul sugerează amenajarea unor parcări speciale în proximitatea intrării principale. Pentru cei cu deficiențe de vedere, este recomandată marcarea butoanelor liftului și a numerelor camerelor cu cifre în relief, iar pentru cei cu deficiențe de auz, corelarea soneriei ușii cu un semnal luminos intermitent.
Ministrul Stefan Radu-Oprea a evidențiat și importanța experiențelor personale în promovarea acestor inițiative: „Unul dintre momentele care mi-au arătat clar importanța acestor inițiative a avut loc iarna trecută, la Cheile Grădiștei, unde am avut ocazia să schiez alături de persoane cu dizabilități, care au experimentat pentru prima dată bucuria senzației de a aluneca pe zăpadă. În această vară, îmi doresc să mă reîntâlnesc cu prietenii de la Caiac SMile pe plajele de pe litoralul românesc, care pot fi transformate, de asemenea, în destinații incluzive.”
Inițiativa ministerului Economiei și Ghidul realizat de Asociația Caiac SMile reprezintă pași importanți către o mai mare incluziune în turismul românesc, reflectând angajamentul continuu al autorităților pentru îmbunătățirea accesibilității și oferirea unei experiențe turistice plăcute și egalitare pentru toți vizitatorii. Pentru mai multe informații despre Ghidul de bune practici – Incluziune prin turism adaptat, puteți accesa website-ul Ministerului Economiei sau contacta Asociația Caiac SMile.