X

Procedura Oficiala a Ministrului Educatiei cu Actiuni de ULTIM MOMENT pentru Invatamant

Ministrul Educatiei dezvaluie procedura oficiala cu actiuni de ultim moment pentru sistemul de invatamant din Romania, iar asta pentru ca Ligia Deca anunta un concurs organizat pentru posturi de lector de limba romana in universitati din strainatate, cu toate detaliile disponibile mai jos pentru cei interesati.

Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea mai jos si despre Olimpiada Balcanica de Matematica, Ligia Deca laudandu-i pe profesorii si elevii din Romania care au obtinut performante notabile in cadrul acesteia, multiple medalii fiind castigate de catre reprezentantii Romaniei in cursul zilelor trecute.

“Ministerul Educației, prin Institutul Limbii Române, a organizat în perioada mai – iunie 2024 un concurs de selecție pentru 30 de posturi de lector de limba română la universități din străinătate. În urma desfășurării etapelor specifice de concurs, au fost admise 31 de candidaturi. Postul de lector de limba română presupune promovarea limbii, literaturii, culturii şi civilizației românești.

Prin activități didactice (curs, seminar, laborator, consultații, examene, elaborarea de materiale didactice, traduceri etc.), de cercetare ştiințifică (participări/organizări de manifestări științifice, îndrumarea și coordonarea studenților etc.), precum și prin organizarea și participarea la alte activități profesionale și culturale în comunitatea academică. Felicitări tuturor candidaților admiși și succes în promovarea valorilor culturale românești la nivel internațional!

În perioada 25-30 iunie 2024, în Turcia, la Antalya, se desfășoară a 28-a ediție a Olimpiadei Balcanice de Matematică pentru Juniori – JBMO. Participă echipe formate din câte 6 elevi din Albania, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Cipru, Grecia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia și Turcia – țări membre oficiale ale competiției, precum și echipe din Arabia Saudită, Azerbaidjan, Croația, Franța.

Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina și Uzbekistan – țări invitate. Ca țară gazdă, Turcia a putut participa cu încă o echipă (Turcia B), cu statut de invitat. Cei 6 elevi români au obținut o medalie de aur și cinci medalii de argint, după cum urmează: Medalia de aur: Tudor Chelaru, clasa a VII-a, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Iași. Medalii de argint: David Mathe, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială „Dacia”, Târgu Mureș.

Cezar-Luca Mironov, clasa a IX-a, Liceul Internațional de Informatică, București; Ilinca-Rucsandra Radu, clasa a VII-a, Colegiul Național Iași; Rareș Drăgușanu, clasa a VIII-a, Liceul Internațional de Informatică, București; Gabriel-Cristian Vergelea, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială „Spectrum” Constanța. Echipa României a fost condusă de profesorii Marius Perianu, Colegiul Național „Ion Minulescu”, Slatina – leader, Cristian-Teodor Mangra, Colegiul Național „Tudor Vianu”, București – deputy leader.”

This post was last modified on iun. 29, 2024, 10:36 AM 10:36

Disqus Comments Loading...