OMS anunta ca popularitatea și disponibilitatea în creștere a alternativelor pe bază de plante la sursele tradiționale de iod, cum ar fi laptele, produsele lactate și peștele, contribuie la un aport insuficient și persistent de iod în Regiunea Europeană a OMS, potrivit unui raport publicat astăzi de OMS/Europa și Rețeaua Globală de Iod (IGN). Această tendință crește riscurile pentru sănătatea oamenilor, în special pentru femeile însărcinate, care au nevoi crescute de iod.
OMS atrage atentia cu privire la faptul ca in multe țări din Europa de Vest și Centrală, laptele și produsele lactate sunt surse esențiale de iod, mai ales pentru copii. Multe furaje și suplimente pentru animale sunt îmbogățite cu iod pentru a îmbunătăți sănătatea animalelor de fermă și producția de lapte. Cu toate acestea, consumul de produse lactate este în scădere în rândul adolescenților și adulților, ceea ce le crește riscul de deficiență de iod.
OMS a descoperit ca aportul de iod este crucial pentru dezvoltarea creierului fetal înainte și în timpul sarcinii. „Trecerea către alternative la lactate pe bază de plante, în special în rândul femeilor, care au deja un risc mai mare de deficiență de iod și boli tiroidiene decât bărbații, este îngrijorătoare pentru nutriția lor cu iod, în special în țările care se bazează pe lapte ca sursă de iod, deoarece majoritatea alternativelor lactatelor nu conțin iod”, a declarat Dr. Hans Henri P. Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa. „Acest raport a fost crucial în evidențierea unei probleme care încă există sau reapare în țările din regiune.”
Iodarea sării rămâne strategia principală pentru a asigura un aport adecvat de iod în regiune, dar și aceasta este afectată de schimbările dietetice și ale stilului de viață. Alimentele produse sau gătite în afara casei, cum ar fi pâinea, carnea procesată sau mâncărurile gata de consum, sunt acum principalele surse de sare într-o dietă occidentală, cuprinzând 70–80% din total. Cu toate acestea, studiile recente de piață au constatat că doar 9% din sare din produsele alimentare procesate din Germania și 34% din Elveția este iodată. În 24 de țări cu iodare voluntară sau fără iodare, alimentele consumate în mod obișnuit sunt adesea produse cu sare neiodată.
„Țările au nevoie de strategii de politică mai flexibile pentru a proteja oamenii de deficitul de iod, inclusiv politici obligatorii pentru utilizarea sării iodate de calitate alimentară în alimentele procesate și integrarea măsurilor de reducere a sării și de iodizare a sării”, a spus Dr. Gauden Galea, consilier strategic OMS/Europa. „Având în vedere schimbarea peisajelor alimentare, este, de asemenea, nevoie de a asigura o fortificare adecvată a laptelui și a produselor lactate alternative cu iod.”
Aceste recomandări reflectă campania OMS/Europe Race to The Finish, care promovează practici bazate pe dovezi pentru a ajuta țările să își îndeplinească angajamentele globale în materie de sănătate, inclusiv Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU. Ele susțin, de asemenea, liniile directoare ale OMS pentru a reduce aportul de sodiu și pentru a preveni deficiența de iod, sfătuind utilizarea de sare mai puțină, dar întotdeauna iodată.
„Pe lângă aceste evoluții, există o lipsă de cunoștințe despre consecințele deficienței de iod în rândul publicului larg, autorităților din domeniul sănătății, profesioniștilor din domeniul sănătății și producătorilor de alimente. Rezultatul este că progresul poate stagna sau chiar scădea în unele țări. Chiar și deficiența ușoară de iod, care există în toată Europa, are un impact major asupra sănătății populației și economiei”, a declarat Dr. Werner Schultink, Director Executiv al IGN.
Deficitul de iod crește frecvența tulburărilor tiroidiene, cum ar fi nodulii tiroidieni, gușa multinodulară și hipertiroidismul, în special la adulți și persoane în vârstă. Hipertiroidismul netratat poate duce la aritmie cardiacă, insuficiență cardiacă, osteoporoză, rezultate adverse ale sarcinii și tulburări cognitive la persoanele în vârstă.