Sebastian Burduja, ministrul Energiei, anunță organizarea unei dezbateri publice pe tema Strategiei Energetice a României pentru perioada 2025-2035. Evenimentul va avea loc pe 3 iulie 2024, între orele 11:00-13:30, la sediul Institutului Național de Statistică (INS) din Bulevardul Libertății nr. 16 și va fi disponibil și online prin videoconferință.
Sebastian Burduja sustine ca strategia Energetică a României reprezintă un document programatic esențial, care conturează viziunea și obiectivele fundamentale pentru dezvoltarea sectorului energetic național. Acest document ia în considerare contextul și evoluțiile tehnologice, ecologice, geopolitice și economice.
Sebastian Burduja spune ca printre obiectivele prioritare se numără securitatea energetică, promovarea energiei cu emisii scăzute de carbon, eficiența energetică, accesul fizic și financiar la energie pentru toți consumatorii, dezvoltarea piețelor de energie eficiente, digitalizarea și securitatea cibernetică.
Participarea fizică la dezbatere este limitată de numărul de locuri disponibile și se face pe bază de înscriere, completând formularul disponibil aici: Formular de Înscriere. Termenul limită pentru înscriere este 1 iulie 2024, ora 17:00. Cei care doresc să participe și să exprime propuneri sunt rugați să completeze câmpurile dedicate în formularul de înscriere pentru a facilita o organizare eficientă.
Sebastian Burduja confirma ca in perioada 25-26 iunie 2024, Ministerul Energiei, în colaborare cu Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență și Departamentul pentru Situații de Urgență, a organizat exercițiul Gridguard 2024, cel mai important exercițiu de reziliență în sistemul energetic din România.
Acesta a avut loc la Centrul Național de Perfecționare a Pregătirii pentru Managementul Situațiilor de Urgență și a reunit peste 85 de participanți. Printre aceștia s-au numărat reprezentanți ai mediului guvernamental, ai companiilor din domeniul energetic, precum și ai instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale.
Exercițiul Gridguard 2024 a avut ca scop testarea capacității de reacție și coordonare a autorităților și companiilor din sectorul energetic în situații de urgență, consolidând astfel reziliența infrastructurii critice energetice a țării.