Alexandru Rafila anunta ca ministerul Sănătății, în colaborare cu Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, Fundația Hospice Casa Speranței, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, a finalizat recent proiectul „Creșterea capacității instituționale pentru dezvoltarea națională coordonată a îngrijirilor paliative și îngrijirilor la domiciliu” (PAL-PLAN).
Alexandru Rafila dezvaluie ca proiectul, desfășurat între martie 2019 și decembrie 2023, a fost cofinanțat din Fondul Social European (FSE) și Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) 2014-2020. Obiectivele proiectului PAL-PLAN au inclus producerea de studii, metodologii, instrumente de lucru și programe educaționale, precum și implementarea unor proiecte pilot menite să crească capacitatea instituțională de a planifica, implementa și monitoriza servicii de calitate în domeniul îngrijirilor paliative și îngrijirilor la domiciliu.
Aceste eforturi s-au desfășurat la nivel central, județean și local, având drept scop asigurarea unei asistențe medicale și sociale de înaltă calitate pentru persoanele suferinde de boli cronice progresive sau incurabile și pentru cele cu grad ridicat de dependență.
„Am urmărit studierea modelelor internaționale funcționale, evaluarea situației actuale și a nevoii de îngrijire paliativă în România, respectând recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Rezultatele preliminare din implementarea proiectelor pilot ne-au oferit o bază solidă pentru elaborarea și implementarea politicilor publice în acest domeniu”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Alexandru Rafila confirma ca printre realizările proiectului se numără elaborarea Planului național de dezvoltare graduală a îngrijirilor la domiciliu, cu obiectivul general de a crește numărul de beneficiari care reușesc să trăiască independent prin îmbunătățirea accesului la servicii sociale și medicale asigurate la domiciliu, în perioada 2024-2030.
Alexandru Rafila aduce in atentie si ca proiectul a subliniat necesitatea dezvoltării unui sistem bazat pe diagnosticul pacientului și acoperirea serviciilor medicale care decurg din acesta, precum și dezvoltarea conceptului de îngrijire pe termen lung la domiciliu. Un alt aspect important a fost dezvoltarea unui sistem de servicii la domiciliu integrate, atât medicale, cât și sociale, oferite de o echipă multidisciplinară. În acest fel, pacientul trebuie să se adreseze unei singure instituții pentru a beneficia de aceste servicii.
„Scopul nostru a fost să creăm și să introducem un mecanism unitar și fluent de planificare, dezvoltare, evaluare și monitorizare a unui sistem național de îngrijiri paliative și de îngrijiri medico-sociale la domiciliu. Aceasta va asigura asistența persoanelor cu boli cronice progresive sau incurabile și a celor cu grad ridicat de dependență”, a adăugat ministrul Alexandru Rafila.
Implementarea proiectului PAL-PLAN reprezintă un pas important în direcția îmbunătățirii calității vieții pacienților din România, oferind o perspectivă optimistă pentru viitorul îngrijirilor paliative și la domiciliu.
This post was last modified on iul. 3, 2024, 12:06 AM 00:06