Ministerul Apararii anunta ca in data de 1 iulie 2024, viceamiralul Mihai Panait, Șeful Statului Major al Forțelor Navale Române, a participat la Istanbul la Reuniunea Comitetului pentru Combaterea Minelor Marine din Marea Neagră – MCM Black Sea. Din această grupare navală face parte și dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente” al Forțelor Navale Române.
Ministerul Apararii confirma deasemenea ca in următoarele șase luni, comanda grupării operative MCM Black Sea va fi asigurată de Forțele Navale ale Turciei, care vor participa cu nava de sprijin logistic A-574 GÜNGÖR DURMUȘ și vânătorul de mine M-270 AKÇAY. Aceste nave vor fi însoțite de vânătorul de mine M-33 STRUMA al Forțelor Navale Bulgare și dragorul maritim românesc „Sublocotenent Alexandru Axente”.
Principalul obiectiv al grupării MCM Black Sea este asigurarea siguranței traficului maritim în Marea Neagră. Acest lucru va fi realizat prin activități de supraveghere, recunoaștere și neutralizare a minelor marine, precum și prin operații conexe de căutare și salvare pe mare.
Ministerul Apararii dezvaluie oficial ca data de 11 ianuarie 2024, România a semnat la Istanbul Memorandumul de înțelegere privind constituirea MCM Black Sea, cu o valabilitate de trei ani, în format trilateral Bulgaria, România și Turcia. Prima activare a grupării este programată pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2024. În anul 2025, comanda grupării va fi preluată de partenerii bulgari în primele șase luni, iar în a doua jumătate a anului de Forțele Navale Române.
Tanchiștii și cercetașii Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” au desfășurat, împreună cu militari din cadrul Brigăzii 1 Motorizată din Republica Moldova, o tabără de instrucție la apă pe râurile Siret și Arieș timp de două săptămâni. Aceste exerciții au fost menite să îmbunătățească cooperarea și interoperabilitatea între cele două unități militare.
Pe 28 iunie 2024, la Baza Navală din Salamis, Grecia, a avut loc ceremonia de predare-primire a comenzii grupării navale permanente NATO de luptă împotriva minelor marine SNMCMG-2. Ceremonia a fost prezidată de comodorul grec Ilias Raptis, iar contraamiralul de flotilă Auraș Liviu Coman a reprezentat Statul Major al Forțelor Navale Române.
Comandorul Sebastian Barote a preluat comanda grupării de la comandorul Fotios Paraskevas. Pentru următoarele șase luni, pavilionul NATO va fi arborat la bordul puitorului de mine și plase 274 „Viceamiral Constantin Bălescu”. La activitate au participat echipajele navelor din Grecia, Italia și România, demonstrând încă o dată angajamentul comun pentru securitatea maritimă.
This post was last modified on iul. 3, 2024, 12:03 AM 00:03