X

Proiectul Oficial de ULTIM MOMENT pe care Ministrul Economiei il Anunta pentru Milioane de Romani

Stefan-Radu Oprea anunta ca luni, la sediul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), a avut loc un workshop dedicat explorării posibilităților de dezvoltare a unui proiect ambițios pentru producerea amoniacului albastru la nivel național.

Stefan-Radu Oprea confirma faptul ca, evenimentul a reunit specialiști din cadrul Ministerului Energiei, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE) – Biroul de Promovare Comercială și Economică Londra, companiei ROMGAZ, și experți din partea Fertilizer Industrial Services, incluzându-i pe Dan Cojocaru – expert în siguranța proceselor de amoniac și Bogdan Bretescu – consultant în fiabilitate și întreținere.

Stefan-Radu Oprea aduce in atentie si ca discuțiile s-au concentrat pe identificarea celor mai profitabile metode de exploatare a gazelor din Marea Neagră pentru România. O soluție viabilă ar putea fi un proiect de producere a amoniacului albastru, obținut printr-un proces inovator de capturare și stocare a carbonului, care ar putea relansa producția de îngrășăminte chimice și adăuga valoare semnificativă gazului românesc.

România are avantajul resurselor naturale proprii de gaz, resurse umane calificate și o tradiție industrială puternică, precum și capacitatea de a captura și stoca dioxidul de carbon în rezervoarele epuizate de gaz natural. Aceste resurse deschid oportunități de export atât în Uniunea Europeană, cât și în Japonia și Coreea de Sud.

„Cred că împreună putem identifica proiecte care să valorifice gazul românesc! Am inițiat un dialog tehnic pentru a coagula eforturile și a explora oportunitățile privind amoniacul albastru, bazându-ne pe expertiza fiecărui participant. Observăm un dezechilibru macroeconomic în balanța comercială a fertilizatorilor și, în contextul taxelor suplimentare impuse de UE pentru producțiile poluate de CO2, importurile vor deveni mai costisitoare.

Stefan-Radu Oprea spune ca dacă valorificăm resursele de gaze naturale din România, economia țării va avea de câștigat. Avem un avantaj istoric în industria petrolieră, iar stocarea carbonului ar putea fi o soluție viabilă”, a declarat ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Stefan-Radu Oprea.

Creșterea cererii pentru amoniacul albastru ar putea veni din agricultură, generarea de energie în regiunile cu resurse regenerabile limitate sau ca și combustibil pentru transportul maritim. Amoniacul poate fi utilizat și ca purtător de hidrogen pentru transportul energiei curate pe distanțe mari.

„Această tehnologie este încă în etapele de început și necesită o analiză cost-oportunitate. Totuși, trebuie să privim în perspectivă și să construim treptat un proiect viabil. Amoniacul albastru poate fi cea mai bună soluție de tranziție la un viitor «verde» și poate atrage investitori”, a mai adăugat Stefan-Radu Oprea.

Stefan-Radu Oprea dezvaluie ca un potențial punct de plecare ar putea fi combinatul chimic de la Turnu Măgurele, care dispune de port propriu, capacități de stocare, acces la căi ferate și rutiere, și o suprafață mare de teren disponibil. Uzina de îngrășăminte chimice de aici, deși mică (emite 317.000 tone/an), este ideal situată pentru a se integra în clusterul propus în sud-vestul țării. Dezvoltarea proiectului ar putea dura între 3 și 5 ani, iar finalizarea sa ar putea coincide cu începerea extracției de gaze din Marea Neagră.

This post was last modified on iul. 2, 2024, 11:16 PM 23:16

Disqus Comments Loading...