Clarificarile Oficiale Oferite de Simona Bucura-Oprescu dupa Plangerile de ULTIM MOMENT ale Romanilor din Toata Tara

Simona Bucura-Oprescu a publicat o serie de clarificari oficiale foarte importante, dupa plangerile de ultim moment ale romanilor din toata tara.

Clarificarile Oficiale Oferite Simona Bucura-Oprescu Plangerile ULTIM MOMENT Romanilor Toata Tara

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a facut o serie de declaratii importante, dupa ce in ultimele zile, în spațiul public au apărut numeroase discuții și îngrijorări legate de o posibilă „scădere a pensiilor” ca urmare a aplicării Legii 360/2023. Ministrul a venit cu precizări importante pentru a clarifica situația actuală.

Simona Bucura-Oprescu a subliniat că, până în acest moment, nu a fost emisă nicio decizie de recalculare a pensiilor în baza Legii 360/2023. Ea a informat că deciziile de recalculare vor fi transmise tuturor pensionarilor prin Poșta Română, în perioada 15-31 august, de către casele teritoriale de pensii.

Simona Bucura-Oprescu a explicat că dosarele de pensionare sunt verificate periodic de specialiștii caselor teritoriale de pensii. Această activitate de reverificare se efectuează încă de la implementarea sistemului de pensii, începând cu Legea nr. 27/1966, Legea nr. 3/1977, Legea nr. 19/2000 și Legea nr. 263/2010.

În cazul în care sunt constatate erori, se emit decizii de revizuire. Aceste decizii pot fi fie de majorare a cuantumului pensiei, fie de diminuare. În cazul majorării, sumele sunt acordate de îndată, într-o singură tranșă, iar în cazul diminuării, sumele se achită eșalonat.

În anul 2023, au fost emise 870 de astfel de decizii după verificările făcute de Corpul de Control al CNPP. Dintre acestea, pentru 361 de dosare s-au majorat pensiile, iar pentru 509 dosare s-a impus recuperarea debitelor. Ministrul a menționat că, de la an la an, numărul situațiilor în care s-a impus revizuirea a scăzut constant.

Simona Bucura-Oprescu a subliniat că aceste decizii de revizuire nu au nicio legătură cu aplicarea Legii nr. 360/2023, care reformează sistemul public de pensii. Deciziile de recalculare în baza Legii nr. 360/2023 vor fi transmise, așa cum s-a menționat anterior, în perioada 15-31 august.

Simona Bucura-Oprescu ofera aceste clarificări in ideea de a liniști temerile pensionarilor și să asigure transparența procesului de recalculare a pensiilor. Ministrul Muncii a reiterat angajamentul său de a proteja drepturile pensionarilor și de a asigura un sistem de pensii echitabil și transparent.