Act Normativ de ULTIM MOMENT Anuntat de Ministrul Sanatatii, Schimbarile Oficiale ale lui Rafila in Romania

Ministrul Sanatatii a anuntat un act normativ de ultim moment cu schimbari oficiale pentru Romania, ce plan are Alexandru Rafila in anul 2024.

Act Normativ ULTIM MOMENT anuntat Ministrul Sanatatii Schimbarile Oficiale Rafila Romania

Ministrul Sanatatii anunta in mod oficial o noua Hotarare de Guvern, care are menirea de a implementa in Romania o serie de schimbari foarte importante pentru sistemul de sanatate ,iar asta pentru ca Alexandru Rafila vrea sa ii ajute pe medicii care au obtinut diplomele in ale tari, sa le aiba recunoscute in Romania, pentru a putea profesa in tara noastra.

Ministrul Sanatatii detaliaza mai jos, in nota de fundamentare a Hotararii de Guvern, motivele in baza carora ar trebui sa fie adoptat acest act normativ, dar si problemele cu care se confrunta sistemul medical din Romania in momentul de fata, el avand nevoie de cadre medicale care sa profeseze in tara, iar aceasta poate fi o solutie pentru a acoperi lipsurile actuale.

„Hotărârea Guvernului nr. 764/2017 pentru aprobarea Normelor privind recunoaşterea diplomelor, certificatelor şi titlurilor de medic specialist, eliberate de un stat terţ, altul decât Australia, Canada, Israel, Noua Zeelandă şi Statele Unite ale Americii, în vederea exercitării profesei pe teritoriul României.

Sistemul public de sănătate se confruntă în prezent cu lipsă de personal de specialitate ca urmare a exercitării dreptului la liberă circulaţie pe teritoriul UE de către medicii formaţi în profesie în România. Una din măsurile aplicabile pentru reducerea acestui neajuns este atragerea personalului medical de specialitate din statele care nu sunt membre ale Uniunii Europene.

În prezent prin aplicarea prevederilor actuale ale HG nr.764/2017 s-au înregistrat unele sincope în procedura de recunoaștere a diplomelor, certificatelor şi titlurilor de medic specialist, eliberate de un stat terţ, altul decât Australia, Canada, Israel, Noua Zeelandă şi Statele Unite ale Americii, inclusiv prin majorarea timpilor de soluționare a dosarelor. Acest lucru a atras o serie de chemări în judecată din partea solicitanților, finalizate cu decizii executorii față de Ministerul Sănătății, respectiv Colegiul Medicilor din Romțânia, în calitate de autorități competente.

Se creează cadrul legal pentru emiterea unui regulament de organizare și funcționare a Comisiilor Mixte, respectiv a Comisiei Naționale de soluționare a contestațiilor, astfel acesta vor avea proceduri standard de analiză și evaluare a dosarelor. Prin aceste regulamente se urmărește și stabilirea drepturilor și obligațiilor ce revin acestor comisii. Prin adoptarea prezentei Hotărâri se stabilesc criterii mai clare în analiza dosarelor, ceea ce va facilita activitatea Comisiilor Mixte.

Se dă posibilitatea Comisiilor Mixte să solicite petenților direct documnete suplimentare necesare analizării dosarului. Se stabilește cadrul legal pentru a da posibilitatea solicitanților de a-și completa studiile cu stagiile lipsă. Se stabilește destinația taxei de evaluare a dosarelor. Prin adoptarea prezentei Hotărări se facilitează acceul pe piața muncii a medicolor specialiști formați într-un stat terţ, altul decât Australia, Canada, Israel, Noua Zeelandă şi Statele Unite ale Americii.”