Cum a Prezis Steve Jobs Inteligenta Artificiala Generativa Acum Cateva Decenii (VIDEO)

Steve Jobs este vazut de catre foarte multa lume ca un vizionar, nu doar in ceea ce priveste compania Apple si produsele sale, iar acum aflam un alt motiv.

Cum a Prezis Steve Jobs Inteligenta Artificiala Generativa Acum Cateva Decenii (VIDEO)

Revoluția generativă a inteligenței artificiale a început cu mult înainte ca ChatGPT să-și facă debutul în noiembrie 2022. Cercetătorii în domeniul informaticii și autorii științifico-fantastici și-au imaginat deopotrivă potențialul de a gândi și de a simți al calculatoarelor încă din zilele în care eliminau erori literale din mainframe-uri. Vizionarul co-fondator al Apple, Steve Jobs, a fost la fel de îndrăgostit de acest ideal, așa cum demonstrează o înregistrare video din 1985, apărută recent pe platforma X (fostul Twitter).

În clipul respectiv, Steve Jobs își exprimă inițial gelozia minoră față de Alexandru cel Mare pentru că l-a avut ca tutore pe legendarul filosof Aristotel. „Cred că mi-ar fi plăcut foarte mult asta”, a glumit el, adăugând: „prin miracolul paginii tipărite, pot cel puțin să citesc ceea ce a scris Aristotel fără un intermediar”. Totuși, chiar și cu acces la scrierile lui Aristotel, Steve Jobs a remarcat că nu putea să-i pună întrebări filozofului și să primească un răspuns.

„Speranța mea este că, în timpul vieții noastre”, a continuat Steve Jobs, „să putem crea un instrument de un nou tip, un client interactiv… Când următorul Aristotel este în viață, să putem surprinde viziunea de bază a lumii acelui Aristotel într-un computer. Și într-o zi, un student va putea nu numai să citească cuvintele pe care le-a scris Aristotel, ci și să-i pună întrebări și să primească răspunsuri.”

Din păcate, Steve Jobs a pierdut lupta împotriva cancerului pancreatic în 2011, cu un deceniu înainte de debutul ChatGPT. Cu toate acestea, compania pe care a creat-o își continuă viziunea pentru calcularea interactivă și intenționează să lanseze serviciul Apple Intelligence mai târziu în această vară, odată cu lansarea iOS 18, iPadOS 18 și MacOS Sierra.

„Acesta este un moment la care lucrăm de mult timp”, a declarat vicepreședintele senior al Ingineriei software, Craig Federighi, la WWDC 2024. „Apple Intelligence este sistemul de inteligență personală care pune modele generative puternice chiar în centrul iPhone-ului tău, iPad-ului și Mac-ului. Se bazează pe contextul tău personal pentru a-ți oferi inteligență.”

Acest agent AI generalizat le va permite utilizatorilor să simplifice numeroase sarcini zilnice, de la scrierea, editarea și rafinarea textului în aplicațiile Mail, Note, Safari și Pages, până la generarea rapidă a imaginilor. De asemenea, va putea rezuma conținutul lanțurilor de e-mail și va găsi fotografii ale unor grupuri și persoane specifice din ruloul camerei, folosind instrucțiuni scrise. Rămâne de văzut dacă unele dintre caracteristicile sale mai avansate vor fi disponibile doar contra cost.

Această evoluție tehnologică reflectă viziunea lui Steve Jobs, oferind utilizatorilor posibilitatea de a interacționa cu o inteligență artificială avansată care poate răspunde la întrebări și îndeplini sarcini complexe, făcând din Apple Intelligence un pas important în revoluția digitală.