Ministrul Educatiei a facut o serie de declaratii oficiale de ultim moment, vizand eleviid in toata Romania, iar asta pentru ca Ligia Deca vorbeste mai jos despre ceea ce se va intamplat in anul scolar 2025 – 2026, cand elevii vor avea programe si manuale noi, dar si profesori formati mai bine pentru ceea ce fac.
Ministrul Educatiei vorbeste mai jos si despre faptul ca nu exista o limitare a accesului la clasa a 9-a, Ligia Deca spunand ca unde ajung elevii depinde de notele lor, in final vorbind si despre onoarea de a fi prezenta la absolvirea elevilor de la universitatea de medicina si farmacie din Cluj-Napoca.
“O imensă onoare să fiu prezentă, ieri, la o lecție emoționantă despre bucurie și speranță. Au susținut-o absolvenții și întreaga comunitate academică de la UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca, la Ceremonia de absolvire a promoției 2024. Un eveniment organizat pe măsura însemnătății lui – momentul absolvirii este visul împlinit al unor tineri care au crezut în ei și al familiilor lor, care i-au sprijinit necondiționat.
Este bucuria profesorilor care i-au îndrumat, spre a fi pregătiți pentru una dintre profesiile de vocație cu o însemnătate aparte: căci să fii medic înseamnă să vrei să ai grijă de oameni. Ieri, la șase ani de când au pășit pentru prima dată pe porțile facultății, sute de tineri absolvenți au rostit, într-un glas, Jurământul lui Hippocrate.
Un angajament curajos, într-o lume care are mare nevoie să-și regăsească credința în bine, în speranță, în empatie, în valorile umanității, acelea care nu vor putea nicicând să fie înlocuite de progresul tehnologic. Dragi absolvenți, să vă păstrați curajul! Să țineți minte că noi toți avem nevoie de dorința și mai ales de puterea voastră de a face lumea mai bună! Suntem mândri de voi!
Generația care va începe liceul în 2025 – 2026 va beneficia de programe noi, manuale noi și profesori formați. În curând, imediat ce propunerile de planuri cadru vor fi validate și discuțiile în grupurile deja formate vor fi finalizate, acestea vor deveni publice pentru a permite o dezbatere adecvată. A fost important pentru noi ca această dezbatere publică să fie amplă și să nu coincidă cu perioadele aglomerate, cum ar fi perioadele de examene sau vacanțe.
Nu există o limitare a accesului la clasa a noua, câtă vreme învăţământul este obligatoriu până la clasa a douăsprezecea. Nu era o limitare nici anterior, atunci când învăţământul era obligatoriu până la clasa a zecea. Deci toţi cei care au dat Evaluarea Naţională sau care, din varii motive au decis că nu o susţină vor avea mai departe accesul garantat la învăţământul secundar superior, fie că este vorba despre liceu, fie că este vorba despre şcoală profesională.”