Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, în cadrul Summitului NATO de la Washington, a anunțat semnarea scrisorii de intenție prin care România se alătură proiectului multinațional de dezvoltare a infrastructurii digitale a NATO. Acest pas strategic vine în întâmpinarea nevoii de soluții software de ultimă generație pentru serviciile de tip cloud și edge, contribuind astfel la menținerea coerenței și unității aliate într-o lume în continuă schimbare digitală.
“Dezvoltarea infrastructurii digitale este un obiectiv strategic major al țărilor aliate. Într-o lume dominată de competitori care testează constant reziliența statelor membre în domeniul digital, este esențial să fim pregătiți să facem față provocărilor viitoare,” a declarat ministrul Angel Tîlvăr. Prin participarea la această inițiativă, România se alătură altor 21 de state aliate, asigurându-se astfel că este pregătită pentru viitoarele provocări tehnologice și de securitate.
Angel Tîlvăr, ministrul Apărării, în marja Summitului NATO, a participat la un eveniment organizat de Ambasada Canadei în SUA, marcând operaționalizarea Centrului de Excelență în domeniul schimbărilor climatice și securității (CCAS CoE). Evenimentul s-a desfășurat în prezența prim-ministrului Canadei, Justin Trudeau, și a miniștrilor canadieni de externe și apărare națională, Mélanie Joly și Bill Blair.
România este una dintre națiunile-sponsor ale acestui Centru, alături de Canada, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Luxemburg, Norvegia, Turcia și Marea Britanie.c”Schimbările climatice au un impact semnificativ asupra securității, rolul lor fiind reflectat în Conceptul Strategic al NATO ca multiplicator al amenințărilor și riscurilor de securitate,” a subliniat ministrul Tîlvăr.
Angel Tîlvăr spune ca participarea României la CCAS CoE, bazată pe documentul semnat anul trecut la Vilnius, va contribui la îmbunătățirea nivelului de cunoaștere situațională și la dezvoltarea de acțiuni și inițiative pentru atenuarea impactului schimbărilor climatice.
“Acțiunile ambițioase derulate la nivelul NATO în acest domeniu au impulsionat demersuri similare și în plan național, România aliniindu-se astfel la procesele derulate în context european și euro-atlantic,” a declarat Angel Tîlvăr.
Angel Tîlvăr a apreciat eforturile conjugate ale Alianței pentru gestionarea efectelor schimbărilor climatice, menționând că statele participante vor fi angajate într-un dialog constant și într-un schimb de exemple de bună practică. Acestea vor putea fi implementate la nivel național și vor ajuta la formularea unor recomandări privind activitățile viitoare ale organizațiilor internaționale.