Politia de Frontiera și-a adaptat misiunile pentru a fluidiza traficul în punctele de trecere a frontierei, anunță oficialii instituției. Aproximativ 3.800 de polițiști de frontieră desfășoară zilnic activități de supraveghere și control pentru prevenirea și combaterea infracționalității transfrontaliere.
Politia de Frontiera anunta ca formalitățile de frontieră se desfășoară cu operativitate, fără a se înregistra timpi mari de așteptare. Procesarea fiecărei persoane durează aproximativ 1-2 minute, iar supraaglomerarea este cauzată de depășirea capacității infrastructurii punctelor de frontieră de către numărul mare de autovehicule.
În contextul temperaturilor ridicate anunțate pentru acest weekend și al traficului intens preconizat la graniță, în principalele puncte de frontieră – Nădlac II, Borș, Giurgiu și Vama Veche – au fost amplasate puncte de prim ajutor cu sprijinul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Voluntarii și paramedicii sunt pregătiți să acorde ajutor de specialitate în caz de nevoie.
Lucrările de reparații pe partea bulgară a Podului Prieteniei dintre Ruse și Giurgiu, demarate de autoritățile bulgare, vor dura aproximativ 730 de zile, desfășurându-se zilnic între 10-12 ore. În această perioadă, circulația se va desfășura alternativ, pe o singură bandă, în sistem semaforizat.
Pentru a evita aglomerările, Poliția de Frontieră Română recomandă utilizarea aplicației Trafic On-line, care prezintă o medie a timpului de așteptare în punctele de trecere, și utilizarea celorlalte puncte de trecere a frontierei deschise în regim internațional de la granița cu Republica Bulgaria, cum ar fi PTF Calafat și PTF Bechet (BAC) în județul Dolj, PTF Zimnicea (BAC) și PTF Turnu Măgurele (BAC) în județul Teleorman, PTF Călărași (BAC) în județul Călărași, și punctele de frontieră din județul Constanța: PTF Vama Veche, PTF Ostrov, PTF Negru Vodă, PTF Lipnița și PTF Dobromir, deschise pentru autoturisme cu greutate admisă de 3,5 tone și cu program de funcționare de la ora 08.00 la ora 20.00.
La nivelul ITPF Giurgiu, arterele de control și numărul polițiștilor de frontieră au fost suplimentate până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere a frontierei. De asemenea, polițiștii de frontieră acționează în baza unui plan de măsuri în cooperare cu instituțiile publice din domeniul ordinii și siguranței publice și mențin permanent legătura cu autoritățile de frontieră din statul vecin pentru a dispune măsuri comune.
Pentru a evita aglomerările, Poliția de Frontieră Română recomandă tranzitarea tuturor punctelor de trecere a frontierei disponibile. La granița cu Ungaria sunt operaționale 12 puncte de trecere a frontierei în regim internațional pentru persoane, autoturisme și camioane, iar la granița cu Bulgaria sunt operaționale 11 puncte de trecere a frontierei.
Pregătirea din timp a documentelor de călătorie și verificarea documentelor necesare minorilor la ieșirea din țară pot scurta timpul de control. Informații suplimentare privind documentele necesare copiilor care călătoresc în afara granițelor țării sunt disponibile pe pagina de internet a Poliției de Frontieră Române. Pentru condițiile de călătorie impuse de diferite state, consultați site-ul Ministerului Afacerilor Externe și paginile dedicate misiunilor diplomatice la București.
Poliția de Frontieră Română întreprinde zilnic, împreună cu celelalte instituții abilitate, măsuri ferme pentru depistarea și sancționarea persoanelor care nu respectă legea. Suntem permanent la datorie pentru a facilita tranzitarea frontierei și pentru a oferi sprijin cetățenilor în orice situație.