Armata Romana dezvaluie in mod oficial misiunile de ultim moment derulate de catre soldatii romani, prima dintre ele vizand exercitii importante facute impreuna cu militarii francezi din cadrul NATO, a doua vizand exercitiile aeriene facute impreuna cu Fortele Aeriene Finlandeze, dupa cum puteti vedea mai jos.
Armata Romana ne readuce in atentie si exercitiile militare facute de catre soldatii detasamentului de aparare antiaeriana, insa si ceea ce au facut cei din cadrul Batalionului 24 Vanatori de Munte, plus deplasarea navei-scoala “Mircea” prin Marea Mediterana, cu mai multe detalii disponibile acum mai jos.
“Militarii francezi din cadrul Grupului de Luptă NATO, dislocați în România, și militari din cadrul Brigăzii 15 Mecanizată s-au instruit pentru lupta în mediu urban. Cele cinci zile de antrenament s-au încheiat cu un exercițiu cu trageri de luptă. De asemenea, instruirea în comun s-a axat și pe îmbunătăţirea interoperabilității dintre trupele aliate.
O aeronavă C-130 Hercules a fost interceptată de o aeronavă F/A-18 Hornet aparţinând Forțelor Aeriene Finlandeze şi de o aeronavă F -16 Fighting Falcon aparţinând Forţelor Aeriene Române, în cadrul unui exercițiu în comun. Aeronavele Forțelor Aeriene Finlandeze, executa în această perioadă, împreună cu Forțele Aeriene Române și Forţele Aeriene Regale ale Marii Britanii, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO.
Militarii Detașamentului de Apărare Antiaeriană „Sky Guardians” au participat la un exercițiu în comun cu structurile de apărare antiaeriană poloneze ale Diviziei 16 Mecanizată. Artileriștii antiaerieni români au executat trageri cu complexele antiaeriene Gepard asupra avioanelor manșă și au avut ocazia să angajeze ținte alături de militarii polonezi și sistemele de apărare antiaeriană folosite de aceștia.
Militarii Batalionului 24 Vânători de Munte ,,General Gheorghe Avramescu” și Batalionului 22 Vânători de Munte ,,Cireșoaia” s-au instruit, timp de două săptămâni, în tabăra de instrucție, în Munții Bucegi. Pe parcursul acestor zile de pregătire intensă, militarii au dat dovadă de curaj, rezistență și coordonare exemplară, în condiții dificile de teren. Activitățile desfășurate au inclus antrenamente tactice, tehnici de supraviețuire și orientare în teren montan, toate acestea contribuind la perfecționarea abilităților necesare pentru îndeplinirea misiunilor specifice.
După şase zile şi 900 de mile parcurse, în dimineața zilei de miercuri, 10 iulie, acostam la cheul portului Livorno, prima nostră escală italiană din marşul de instrucție al Navei-Școală „Mircea” din acest an. Doar două zile am rămas aici pentru refacerea plinurilor de alimente şi apă. Un alt obiectiv al escalei noastre a fost, desigur, și întărirea legăturilor dintre Academia Navală „Mircea cel Bătrân” şi Academia Navală italiană de aici, din Livorno, fondată în 1881 în urma reunirii celor două şcoli de marină deja existente de la Genova şi Napoli.”