Proiectul de ULTIM MOMENT Anuntat de Sorin Grindeanu, Decizii Oficiale pentru Autostrazi Noi

Sorin Grindeanu a anuntat un proiect oficial de ultim moment in Romania, cu decizii pentru autostrazi noi, ce a hotarat ministrul Transporturilor.

Proiectul ULTIM MOMENT Anuntat Sorin Grindeanu Decizii Oficiale Autostrazi Noi

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat lansarea oficială a licitației pentru construcția întregii Autostrăzi Pașcani-Suceava, un proiect major de infrastructură ce se întinde pe o distanță de 61,97 km. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis către Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) documentația necesară validării și atribuirii contractului pentru proiectarea și execuția Lotului 2 al acestui traseu, care măsoară 28,97 km.

Sorin Grindeanu spune ca noul contract pentru Lotul 2 are o durată maximă de 30 de luni, fiind împărțit în 6 luni pentru faza de proiectare și 24 de luni pentru execuție. Proiectul include construcția unui pod și a unui pasaj de complexitate tehnică ridicată, a unui drum de legătură de 5,2 km cu Aeroportul Internațional Suceava și a trei noduri rutiere esențiale:

  • Podul peste Râul Siret și DJ208C: o structură impresionantă de 845,10 m.
    Pasajul peste CF511: o altă construcție semnificativă de 625,10 m.
  • Nodul Roșcani: ce va asigura conexiunea cu Lotul 1 (33 km), pentru care documentația a fost deja transmisă la ANAP pentru validare la sfârșitul săptămânii trecute.
  • Nodul rutier Dumbrăveni: situat la intersecția cu DJ208B (Verești – Dumbrăveni).
  • Nodul rutier din proximitatea Aeroportului Internațional Suceava: care va oferi legătura atât cu aeroportul, cât și cu DN29.

Sorin Grindeanu afirma ca in cadrul acestui contract, vor fi construite două parcări de scurtă durată și două spații de servicii, echipate cu 8 stații de încărcare pentru autoturismele electrice.

Sorin Grindeanu dezvaluie si ca licitația pentru Lotul 1 al Autostrăzii Pașcani-Suceava (33 km) a fost, de asemenea, demarată astăzi, odată cu transmiterea documentației necesare către ANAP pentru validare. Contractul alocă 6 luni fazei de proiectare și 24 de luni perioadei de execuție, incluzând construcția a două viaducte și a unui pasaj de complexitate tehnică ridicată:

  • Viaductul peste DJ208 și CF517: o structură impresionantă de 1.049,80 m.
  • Viaductul peste râul Ruja: măsurând 604,60 m.
  • Pasajul peste pârâul Pulpa, DJ208S și CF500: întinzându-se pe 868 m.

Lotul 1 se va desfășura între Nodul Rutier Pașcani și Nodul Rutier Roșcani, conectându-se cu tronsonul Suceava-Siret. Pe traseu vor fi construite trei noduri rutiere esențiale:

  • Nodul Tătăruşi – Heci: la intersecția cu DJ 208F (Fântâna Mare – Heci – Lespezi).
  • Nodul Dolhasca: la conexiunea cu DJ 208I (Siliștea Nouă – Budeni).
  • Nodul Roșcani.

Ambele contracte sunt finanțate prin Programul de Transport (#PT) și vor fi lansate în licitație după validarea documentației de atribuire. În acel moment, se va stabili și data limită pentru depunerea ofertelor. Ministrul Sorin Grindeanu a subliniat importanța acestor proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii și pentru îmbunătățirea conectivității regionale, anticipând un impact pozitiv semnificativ asupra economiei locale și naționale.