Proiectele Majore de ULTIM MOMENT Anuntate de Sebastian Burduja pentru Romania in Viitorii Ani

Sebastian Burduja a anuntat proiectele majore de ultim moment pentru Romania in viitorii ani, iata ce a semnat ministrul Energiei si cum ne afecteaza.

Proiectele Majore ULTIM MOMENT Anuntate Sebastian Burduja Romania Viitorii Ani

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a participat la Energy Leaders Forum, unde a prezentat o serie de proiecte de impact lansate pe parcursul mandatelor sale la Ministerul Digitalizării și Ministerul Energiei. Aceste inițiative, axate pe inovație și tehnologie, vizează simplificarea relației dintre stat și cetățean și reducerea costurilor prin implementarea soluțiilor digitale avansate.

Sebastian Burduja spune ca unul dintre proiectele majore inițiate în timpul mandatului său la Ministerul Digitalizării este Cloud-ul guvernamental. Acest sistem va permite o viziune integrată asupra serviciilor publice de energie prin aplicații SaaS (Software as a Service).

„Vom putea colecta și analiza date în timp real despre consumul industrial și casnic, eficiența energetică a clădirilor și estimarea consumului,” a explicat Sebastian Burduja. Soluțiile de tip cloud vor integra toți operatorii din sistem, oferind o imagine completă a fluctuațiilor de preț, a ofertei de energie și a performanței.

Sebastian Burduja confirma ca integrarea Inteligenței Artificiale (AI) în sistemele energetice reprezintă un alt pilon central al strategiei ministeriale. Modulele AI vor permite estimarea precisă a curbelor de consum, identificarea surplusurilor sau deficitelor și realizarea de proiecții pentru echilibrarea sistemului energetic. „Aceasta va duce la prețuri mai mici și la un sistem energetic național mai sigur,” a subliniat Burduja. AI-ul va fi esențial și pentru evaluarea riscurilor infrastructurii energetice și îmbunătățirea performanței generale.

După zece ani de eforturi, România a adoptat prima lege de securitate cibernetică din Uniunea Europeană. În sectorul energetic, a fost format un task force pentru a construi un Centru de Operațiuni de Securitate (SOC) sectorial.

Ministerul Energiei și companiile subordonate vor migra datele în cloud-ul privat guvernamental și vor sprijini crearea de servicii SaaS pentru sectorul energetic. Aceste măsuri vor transforma modul în care gestionăm consumul de energie, crescând eficiența și securitatea sistemului și scăzând costurile.

Sebastian Burduja, in cadrul evenimentului, a semnat 24 de contracte de finanțare cu primari și alți beneficiari din întreaga țară, parte a apelului finanțat prin Fondul pentru Modernizare, Programul-cheie 1: Surse regenerabile de energie și stocarea energiei. Valoarea totală a acestor proiecte se ridică la 68.077.227,21 lei (13.682.764,64 euro), iar capacitatea totală instalată va fi de 9,54986 MW. „Prin aceste investiții, continuăm dezvoltarea capacităților de producție a energiei regenerabile în România,” a declarat ministrul.

Beneficiarii acestor finanțări includ Universitatea Ovidius Constanța, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții, Urbanism și Dezvoltare Teritorială Durabilă „URBAN-INCERC”, primăriile din Slobozia, Hațeg și alte 20 de comune din județele Iași, Cluj, Hunedoara, Tulcea, Ilfov, Timiș, Suceava, Olt, Mureș, Constanța, Arad și Neamț.

„Am prioritizat încă de la începutul mandatului meu investițiile din PNRR și Fondul pentru Modernizare. Deși efectele nu se vor resimți imediat, pe termen mediu și lung aceste noi capacități de producție vor contribui la independența energetică a țării noastre, vor asigura un mediu mai curat și vor reduce prețul energiei pentru români și pentru mediul economic românesc,” a concluzionat Sebastian Burduja.