Acord International de ULTIM MOMENT al Simonei Bucura-Oprescu Semnat Oficial si Masurile Implementate in Romania

Simona Bucura-Oprescu a anuntat un acord international de ultim moment, care a fost semnat oficial si aduce o serie de masuri importante in Romania.

Acordul International ULTIM MOMENT Simonei Bucura-Oprescu Semnat Oficial Masurile Implementate Romania

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, anunta ca astăzi, la sediul Guvernului, a avut loc semnarea unui protocol important între România și Turcia, având ca obiectiv consolidarea cooperării bilaterale în domeniile muncii și securității sociale. Semnatarii acestui acord au fost ministrul Muncii și Vedat Ișıkhan, ministrul Muncii din Republica Turcă. Acest protocol este rezultatul angajamentelor luate în cadrul Consiliului de Cooperare Strategică România-Turcia, desfășurat la Ankara pe 21 mai.

Simona Bucura-Oprescu afirma ca principalul obiectiv al acestui protocol este de a spori colaborarea între cele două țări în diverse aspecte ale muncii și securității sociale. „Protocolul semnat astăzi și Planul de acțiune pentru perioada 2024-2025 vor consolida relațiile bilaterale dintre cele două ministere ale Muncii. Sunt convins că schimbul de experiență și bune practici în domenii precum: ocuparea forței de muncă, stabilirea salariului minim, condițiile de muncă, sănătatea și securitatea la locul de muncă, organizarea și administrarea sistemului de asigurări sociale vor aduce beneficii pentru cetățenii ambelor state”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Simona Bucura-Oprescu dezvaluie ca acordul și Aranjamentul Administrativ de aplicare a acestuia au rolul de a proteja drepturile de securitate socială în contextul liberei circulații pentru cetățenii ambelor state, al migrației legale în căutarea de oportunități financiare, profesionale sau pentru întregirea familiei.

„Recunoașterea și totalizarea perioadelor de asigurare socială realizate pe teritoriul ambelor state, determinarea legislației aplicabile în cazul lucrătorilor migranți, asigurarea egalității de tratament, precum și exportul prestațiilor sunt principiile după care se ghidează coordonarea securității sociale între România și Republica Turcia. De prevederile acestui Acord vor beneficia atât cetățenii români care dețin permise de muncă în Turcia, cât și cetățenii turci cu permise unice de ședere și de muncă valabile în România”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

Ministrul Muncii din Republica Turcă, Vedat Ișıkhan, a subliniat importanța întâlnirilor Grupului de lucru comun, considerându-le un mecanism eficient pentru soluționarea problemelor legate de muncă și securitate socială și pentru consolidarea colaborării între ministerele celor două țări.

Acordul semnat la București este considerat un reper în asigurarea securității sociale pentru lucrătorii și cetățenii care locuiesc și lucrează în ambele țări. Printre principalele teme de interes prevăzute în Planul de acțiuni pentru perioada 2024-2025 se numără: Implementarea salariului minim în România și Turcia; program de lucru, ore suplimentare, lucru în zilele de sărbătoare națională și sărbători legale, modele flexibile de lucru.

Prioritățile politice ale Turciei și României în materie de ocupare a forței de muncă și formare profesională, șomajul, tranziția echitabilă; priorități în domeniul sănătății și securității în muncă; identificarea oportunităților de cooperare dintre serviciile publice de ocupare a forței de muncă; cooperarea pentru îmbunătățirea serviciilor furnizate persoanelor cu dizabilități; evaluarea aplicării Acordului bilateral privind asigurările sociale; dezvoltarea cooperării între Inspecția Muncii din România și Inspecția Muncii din Turcia.

Simona Bucura-Oprescu confirma oficial faptul ca Turcia este un partener economic cheie pentru România, cu peste 18.000 de companii cu capital turcesc prezente pe teritoriul țării noastre. Aproximativ 1.000 de cetățeni români dețin permise de muncă în Republica Turcă, iar 10.825 de cetățeni turci au contracte de muncă active în România.

În Dobrogea, trăiește o comunitate turcă de peste 17.000 de persoane, care contribuie activ la diversitatea și coeziunea socială a regiunii. Acest protocol semnat reprezintă un pas important în asigurarea securității sociale și protejarea drepturilor lucrătorilor din ambele țări.