Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a participat recent la Reuniunea EPSCO (Consiliul pentru Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori) desfășurată la Bruxelles. În cadrul reuniunii, au fost dezbătute subiecte esențiale, precum deficitul de forță de muncă și competențe în Uniunea Europeană, incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități și promovarea incluziunii sociale.
Simona Bucura-Oprescu spune ca un punct central al discuțiilor a fost implementarea unor măsuri care să permită procesarea mai rapidă a dosarelor de pensii comunitare la nivelul statelor membre UE. În marja reuniunii, ministrul Simona Bucura-Oprescu a avut întâlniri bilaterale cu Yolanda Díaz, Vice Prim-Ministru și ministrul Muncii și Economiei Sociale din Spania, Luka Mesec, Vice Prim-Ministru și ministrul Muncii, Familiei, Afacerilor și Egalității de Șanse din Slovenia, și Karine Lalieux, ministrul Pensiilor și Integrării Sociale din Belgia.
În cadrul acestor întâlniri, ministrul român a semnat un document de lucru elaborat de Spania, intitulat „Asigurarea unei agende sociale puternice în noua legislatură: Către o Europă care merge cu noi drepturi înainte”. Acest document propune soluții pentru o Uniune Europeană în care lucrătorii beneficiază de condiții de muncă și de viață decente și care creează locuri de muncă adecvate.
„Documentul propune soluții pentru o Uniune Europeană în care lucrătorii se bucură de condiții de muncă și de viață decente, o Uniune care creează locuri de muncă adecvate. Adoptarea rapidă a pachetului legislativ pentru eliminarea relațiilor de muncă mascate în stagii de practică, întărirea rolului Autorității Europene a Muncii (ELA) în ceea ce privește mobilitatea muncii în UE, prevenirea muncii nedeclarate, precum și transpunerea, în totalitate, a Directivei UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate sunt alte ținte ambițioase ale acestui document important.
Simona Bucura-Oprescu spune ca nu sunt uitate nici promovarea economiei sociale și nici provocările generate de tranziția verde și digitală. Deja la nivel național am dezvoltat pachete personalizate de măsuri de activare a persoanelor inactive apte de muncă, a șomerilor, în special a celor de lungă durată și a celor în vârstă, a tinerilor NEETs, a tinerilor absolvenți și ne preocupă investiția în competențe care este determinantă pentru viitorul unei societăți juste și incluzive.”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Această întâlnire de la Bruxelles marchează un pas important în consolidarea politicilor sociale la nivel european, iar documentul semnat subliniază angajamentul ferm al țărilor membre de a crea un mediu de muncă echitabil și incluziv pentru toți cetățenii UE.