Ligia Deca a facut o serie de declaratii de ultim moment, prin care aduce in atentia elevilor, parintilor si profesorilor din Romania o serie de foarte importante informatii referitoare la faptul ca Ansamblul Monumental “Calea Eroilor” a fost inscris in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, cu detalii mai jos.
Ligia Deca vorbeste deasemenea inclusiv despre actiunile de prioritizare pe care le-a pus in aplicare ca parte a acestui proces, dar si despre Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj-Napoca, Iuliu Hateganu, acolo unde a participat la ceremonia de absolvire a studentilor, chiar recent.
“România își reafirmă prezența pe scena culturală internațională! În urma celei de-a 46-a sesiuni a Comitetului Patrimonial Mondial, Ansamblul monumental „Calea Eroilor”, realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu, a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Ansamblul a fost ridicat între anii 1937-1938 și a fost comandat de Liga Națională a Femeilor Gorjene, prezidată de Arethia Tătărescu, și donat orașului.
Secretariatul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO a organizat constant evenimente de comunicare a relevanței și a semnificației artistice a Ansamblului monumental. Un exemplu în acest sens îl reprezintă programul „La pas pe Calea Eroilor”, un atelier de benzi desenate desfășurat în ultimii patru ani și animat de profesorul Mihai Grăjdeanu.
Alături de acest element, în cadrul aceleiași sesiuni, a fost înscris și Limesul Dacic, parte componentă a sistemului de fortificații al Imperiului Roman. În calitate de Președinte al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, am prioritizat toate acțiunile menite să protejeze și să aducă recunoaștere internațională țării noastre pentru capodoperele patrimoniului cultural național.Reușita de astăzi este încă o dovadă a contribuției extraordinare pe care elementele definitorii ale culturii românești o aduc la nivel mondial.
Împreună avem datoria să continuăm să ne punem în valoare moștenirea culturală și să o transmitem cu mândrie generațiilor viitoare. Am scris acum ceva timp despre lecția emoționantă de bucurie și speranță pe care ne-au predat-o, la Ceremonia de absolvire, absolvenții și întreaga comunitate academică de la UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca. Am revenit la Cluj și mi-am început ziua vizitând mai multe centre de cercetare de la această universitate.
Apreciez interesul conducerii universității pentru infrastructura de cercetare, aceasta este importantă pentru desfășurarea cercetării medicale de înaltă calitate și pentru formarea noilor generații de cercetători. În același timp, oferă oportunități de învățare și de practică medicală, asigurând astfel o pregătire completă a studenților mediciniști și farmaciști. Este important să valorificăm oportunitățile de finanțare din fonduri europene pentru a continua dezvoltarea infrastructurii universitare.”