Armata Romana a publicat noi informatii oficiale cu privire la misiunile facute de catre soldatii romani atat in Romania, cat si in strainatate, iar asta pentru ca in prima vorbeste despre Batalionul 24 Vanatori de Munte, care s-au instruit impreuna cu partenerii NATO in tara noastra, pentru a-si creste interoperabilitatea.
Armata Romana vorbeste deasemenea inclusiv despre militarii dislocati in Bangui, care au participat deasemenea la misiuni de antrenament impreuna cu partenerii locati, in final vorbind si despre o campanie de instruire a Fortelor Aeriene Romane pentru misiuni de recuperare a personalului blocat in medii ostile.
“O primă săptămână de instruire în comun a militarilor Batalionului 24 Vânători de Munte ,,General Gheorghe Avramescu”, alături de militarii detașamentului belgian, din cadrul Grupului de Luptă al NATO dislocat în România s-a incheiat. A fost o săptămână plină de activități, în care militarii și-au demonstrat abilitățile în teren muntos împădurit, în lupta urbană, precum și rezistența fizică în cadrul unui marș pe distanța de 15 km, pe un traseu de munte cu diferențe de nivel.
Schimbul de experiență i-a făcut pe aceștia să depășească bariera lingvistică și să dezvolte rapid relații de camaraderie. Militarii români din Detașamentul de Protecție a Forței dislocat la Bangui, în cadrul Misiunii de Instruire a Uniunii Europene în Republica Centrafricană (EUTM RCA), au executat o ședință de tragere în poligonul „Tabăra Kassai”.
Menținerea competențelor dobândite și a unui nivel ridicat de instruire rămân principalele priorități ale membrilor misiunii. Implicarea fiecărui militar pentru îndeplinirea sarcinilor la cel mai înalt grad de responsabilitate, demonstrează că, indiferent de circumstanțe, membrii EUTM RCA își pot desfășura activitățile zilnice într-un mediu stabil, propice pentru atingerea obiectivelor.
În perioada 23.07 – 01.08.2024, la Centrul 85 Comunicații Aero și Informatică, se desfășoară a doua ediție a “Joint Personnel Recovery Staff Course”, organizat de Statul Major al Forțelor Aeriene prin Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic. Cursul, destinat personalului de stat major implicat în planificarea operațiilor de recuperare a personalului din mediu ostil, reunește 12 cursanți români din diverse structuri militare.
Statul Major al Forțelor Aeriene, Detașamentul Căutare-Salvare prin Luptă, Serviciul Sprijin Aerian pentru Forțele pentru Operații Speciale, Baza 90 Transport Aerian, Baza 95 Aeriană, Baza 71 Aeriană, Baza 57 Aeriană, Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale, Regimentul 317 ISR și Comandamentul Corpului Multinațional Sud-Est și 8 cursanți internaționali din Germania și Austria. Cursul este susținut de instructori din România, Germania, Ungaria, Italia și Austria acreditați de European Defence Agency – EDA.”