Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a anunțat că numărul fermierilor înscriși în Programul “Usturoiul” a ajuns la 2702, ceea ce a dus la o creștere semnificativă a cantității de usturoi românesc disponibil în piețele locale. Majoritatea fermierilor înscriși în acest program provin din județele Olt, Buzău, Timiș și Teleorman.
Florin Barbu conforma ca in următoarele zile, fiecare fermier înscris în program va primi în conturi prima tranșă de 1500 de euro. În total, Ministerul Agriculturii a transferat 40 de milioane de lei către Direcțiile Agricole Județene pentru a asigura aceste plăți. Următoarea tranșă, de asemenea în valoare de 1500 de euro, va fi distribuită în luna septembrie.
“Vom continua să lucrăm pentru a îmbunătăți acest program, care aduce pe mesele românilor usturoiul românesc și care, alături de alte măsuri, susține producția românească. Așa putem cumpăra românește,” a declarat ministrul Florin Barbu.
Florin Barbu dezvaluie si ca in comuna Vlad Țepeș din județul Călărași, ministrul Barbu a verificat modul în care se centralizează pagubele produse de secetă fermierilor, reiterând promisiunea de a urgenta procesul de despăgubire. Reabilitarea Stației de Pompare Dorobanțu din județul Călărași contribuie la obținerea unor producții bune, iar investițiile în sistemele de irigații vor continua.
“Sistemul de irigații este funcțional și volumul de apă pe canalele principale este suficient pentru a ajuta fermierii care folosesc acest sistem,” a menționat oficialul MADR.
Florin Barbu a informat că, printr-un ordin emis recent, a fost modificat calendarul privind evaluarea culturilor afectate de secetă. Toți fermierii vor primi banii pentru despăgubiri până la finalizarea însămânțărilor din acest an, atât pentru culturile de toamnă, cât și pentru cele de primăvară. Ordinul 293/123/2024, publicat pe 26 iulie, a decalat termenul pentru notificarea primăriilor de la 15 octombrie la 15 august, în cazul culturilor de primăvară.
Violeta Mușat, reprezentant MADR, a subliniat importanța cunoașterii situației din teren și a solicitat Direcțiilor Agricole Județene monitorizarea zilnică a suprafețelor calamitate. De asemenea, a fost semnalată introducerea a două instituții noi în comisiile de evaluare a pagubelor: ANIF și AFIR.
Pentru întocmirea proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor într-un ritm accelerat, comisiile vor include reprezentanți desemnați din cadrul administrației publice locale, un reprezentant al direcției pentru agricultură județene și un reprezentant al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale sau al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, după caz.
This post was last modified on aug. 1, 2024, 9:19 AM 09:19