Deciziile Oficiale ale Ministrului Educatiei de ULTIM MOMENT dupa Scandalul SNSPA de Hartuire Sexuala

Ministrul Educatiei anunta o serie de decizii oficiale de ultim moment dupa scandalul de hartuire sexuala de la SNSPA, ce masuri au fost luate.

Deciziile Ministrului Educatiei Scandalul SNSPA Hartuire Sexuala

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a subliniat că Ministerul Educației nu va tolera nicio abatere în sistemul de învățământ care ar putea afecta integritatea și demnitatea umană. În acest context, Ministerul susține demersurile Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) pentru clarificarea și soluționarea aspectelor semnalate în spațiul public privind comportamentul lipsit de deontologie al unui cadru didactic universitar.

Ministrul Educatiei spune ca având în vedere cazurile recente de hărțuire sexuală semnalate, la solicitarea Ministerului Educației, Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU) va iniția verificări la nivelul instituțiilor de învățământ superior. Aceste verificări vor viza gestionarea cazurilor de hărțuire sexuală și modul în care comisiile de etică universitară au acționat, inclusiv prin măsuri de prevenție.

Ministrul Educatiei transmite ca auditarea comisiilor de etică universitară va include și prezentarea inițiativelor instituționale pentru promovarea unor valori etice fundamentale, cum ar fi libertatea academică și combaterea discriminării, abuzurilor și hărțuirii de orice tip.

Pentru prima dată, noua Lege a învățământului superior nr. 199/2023 prevede definiții clare pentru actele de hărțuire sexuală și violență psihologică. Toate instituțiile de învățământ superior sunt obligate să respecte aceste noi prevederi.

Ministrul Educatiei a continuat îmbunătățirea legislației în domeniul eticii și deontologiei universitare, prin adoptarea Codului-cadru de etică și deontologie universitară. Acest cod interzice orice formă de hărțuire, inclusiv cea sexuală, și stabilește obligația instituțiilor de învățământ superior de a reglementa un cadru intern pentru prevenirea abaterilor de la normele de etică și deontologie.

Începând cu anul universitar 2024-2025, comisiile de etică universitară vor trebui să desfășoare activități de prevenire a încălcării normelor de etică și deontologie. Universitățile vor fi obligate să elaboreze ghiduri operaționale care detaliază procedurile legale și administrative privind soluționarea încălcărilor normelor de etică și deontologie, precum și a comportamentelor abuzive ale membrilor comunității universitare.

Ministrul Educatiei avertizeaza ca hărțuirea sexuală, alături de orice formă de hărțuire, este considerată abatere de la normele de etică și deontologie universitară și afectează demnitatea beneficiarilor dreptului la educație și prestigiul profesiei. Conform Legii învățământului superior nr. 199/2023 și Codului-cadru de etică și deontologie universitară, orice persoană poate sesiza comisia de etică universitară, respectând confidențialitatea identității personale.

Ministerul Educației poate fi sesizat pentru orice situație privind nerespectarea prevederilor și a procedurilor legale de etică și deontologie universitară, în cazul în care sesizarea nu a fost soluționată la nivelul instituției de învățământ superior.

Prin aceste măsuri, Ministerul Educației își reafirmă angajamentul de a proteja integritatea și demnitatea umană în sistemul de învățământ superior din România.