X

Anunturile de ULTIM MOMENT ale lui Stefan-Radu Oprea cu Mesaje Importante pentru Romani

Stefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, ne propune o destinație specială pentru acest weekend, bogată în tradiții și situată nu foarte departe de București: cramele din Dealu Mare.

Stefan-Radu Oprea afirma ca această zonă viticolă are o istorie îndelungată, primele atestări documentare despre cultura viței de vie datând încă din secolele XIV și XV. În acele vremuri, în hrisoavele străine se menționa vinul uleios, tare și durabil produs de podgoria Dealu Mare.

Cu o suprafață de aproximativ 15.000 hectare, Podgoria Dealu Mare este cea mai compactă zonă viticolă din România, întinzându-se pe teritoriul județelor Prahova și Buzău. Vinurile de aici sunt adesea comparate cu cele mai bune vinuri din lume și sunt premiate anual la concursurile internaționale de profil.

Stefan-Radu Oprea spune ca pentru cei care nu reușesc să viziteze culturile de viță de vie din Bordeaux sau Toscana, Dealu Mare oferă o alternativă excelentă. Podgoria se află pe paralela 45, oferind condiții similare cu cele din regiunile viticole celebre amintite mai sus.

Dealu Mare este renumită pentru vinurile roșii produse în centrele viticole Boldești, Valea Călugărească, Urlați, Ceptura, Tohani, Pietroasa, Merei și Zorești. Aici se produc vinuri roșii de calitate, precum Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagră, Pinot Noir și Merlot. De asemenea, din gama de vinuri albe, Dealu Mare se remarcă prin Fetească Albă, Pinot Gris și Sauvignon Blanc.

Stefan-Radu Oprea transmite oficial ca pentru o vacanță liniștită în mijlocul naturii, pe lângă vizitarea cramelor și degustarea vinurilor, vă invităm să descoperiți și alte obiective turistice deosebite din zonă:

  • Muzeul Conacul Bellu din Urlați, județul Prahova, a fost casa familiei baronului Alexandru Bellu și oferă o privire în istoria locală.
  • Muzeul Crama 1777 situat în Valea Călugărească, județul Prahova, este o replică a uneia dintre cele mai vechi crame din România.
  • Mănăstirea Vărbila din județul Prahova, zidită în stil moldovenesc la începutul secolului al XVI-lea.
  • Mănăstirea Turnu din Târgșoru Vechi, județul Prahova, singura ctitorie sigură a lui Vlad Țepeș, din anul 1461.
  • Mănăstirea Zamfira, construită între anii 1715-1720 și renumită pentru ansamblul său pictural realizat de Nicolae Grigorescu.
  • Mănăstirea Ghighiu, cunoscută pentru arhitectura sa brâncovenească și rolul important în dezvoltarea farmaciei științifice din Prahova.

Dealu Mare a devenit și mai cunoscută datorită includerii sale în anul 2000 în „Drumul Vinului”, un proiect inițiat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, care reprezintă un traseu turistic ce traversează zone viticole și istorice.

Stefan-Radu Oprea ii invită pe romani să fie #turistînRomânia și să descopere orașul cu cele mai multe zile însorite, Câmpina, unde pot vizita și Castelul „Iulia Hasdeu”, construit între anii 1894 și 1896 în memoria Iuliei Hasdeu, fiica lui Bogdan Petriceicu Hasdeu.

This post was last modified on aug. 4, 2024, 2:42 PM 14:42

Disqus Comments Loading...