Ministerul Apararii a anunțat desfășurarea celei de-a XIV-a ediții a celui mai mare spectacol aerian din România, Bucharest International Air Show (BIAS), care va avea loc sâmbătă, 31 august 2024, începând cu ora 10:00, la Aeroportul Internațional București Băneasa – „Aurel Vlaicu”. Pentru ziua de rezervă, organizatorii au stabilit data de 1 septembrie 2024.
Ministerul Apararii spune ca publicul va avea ocazia să asiste la antrenamentele aeronavelor participante la BIAS 2024, care se vor desfășura vineri, 30 august, începând cu ora 10:00. Este o oportunitate rară pentru iubitorii de aviație de a vedea pregătirile spectaculoase ale piloților și tehnicii de zbor.
Piloții militari români vor oferi demonstrații aeriene impresionante cu o varietate de aeronave, inclusiv F-16 Fighting Falcon, IAR-99 Șoim, IAR-99 STANDARD, avioane de transport C-27J Spartan și C-130 Hercules, avioane școală IAK-52, elicoptere IAR-330 și IAR-316 B, precum și lansări de parașutiști. Aceste demonstrații sunt menite să arate publicului larg nivelul ridicat de pregătire și profesionalism al Forțelor Aeriene Române.
Ministerul Apararii afirma ca in cadrul expoziției statice, vizitatorii vor putea vedea de aproape aeronavele F-16 Fighting Falcon, IAR-99 Șoim, C-27J Spartan, elicoptere IAR-330, un radar de joasă/medie altitudine TPS-79R, o instalație de lansare a rachetelor sol-aer HAWK, o instalație de lansare rachete M903/PATRIOT și o autospecială EOD.
La invitația Statului Major al Forțelor Aeriene, BIAS 2024 va avea și o componentă internațională de prestigiu, cu participarea militarilor din forțele aeriene ale Germaniei, Sloveniei, Greciei, Croației, Franței și Statelor Unite ale Americii. Aceștia vor prezenta tehnica din dotare atât în cadrul expoziției statice, cât și în evoluțiile aeriene.
Ministerul Apararii transmite deasemenea ca in perioada 28 august – 2 septembrie 2024, vor avea loc zboruri la joasă înălțime cu aeronavele militare participante la eveniment în proximitatea Aeroportului Băneasa, oferind un preludiu spectaculos al show-ului principal.
Tot în această perioadă, Divizionul 146 Nave Minare-Deminare, unitate continuatoare a misiunilor Divizionului 596 Dragaj, sărbătorește 73 de ani de existență. Această unitate este destinată luptei contra minelor, având în subordine dragoare maritime, puitorul de mine și plase „Vam Constantin Bălescu” (274) și vânătorul de mine „Slt. Ion Ghiculescu” (M270).
Ministerul Apararii aduc ein atentie faptul ca militarii divizionului au participat la numeroase misiuni și exerciții multinaționale, contribuind la implementarea măsurilor de securitate pe flancul estic al NATO și la consolidarea abilităților marinarilor români. Începând cu luna iunie și până la sfârșitul anului, Puitorul de mine și plase 274 „Viceamiral Constantin Bălescu” face parte din gruparea navală permanentă a NATO de luptă contra minelor SNMCMG-2, având misiunea de a asigura securitatea maritimă și de a crește interoperabilitatea forțelor navale aliate.
BIAS 2024 promite să fie un eveniment de referință, atât prin demonstrațiile aeriene spectaculoase, cât și prin expoziția statică de excepție, marcând în același timp aniversarea unei unități militare de importanță strategică pentru securitatea națională.