Sebastian Burduja, ministrul Energiei, anunta ca în jurul orei 21:30, sectorul Pinoasa al Carierei Rovinari din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) a fost scena unei alunecări de teren care a avariat și răsturnat două utilaje de mari dimensiuni și a afectat mecanismul de marș al altor două utilaje.
Sebastian Burduja a intervenit prompt cu declarații clare și măsuri imediate pentru a gestiona situația. „De la apariția fenomenului de alunecare, echipele CEO au efectuat manevre de retragere a utilajelor din direcția alunecării și au asigurat retragerea personalului, garantând supravegherea continuă a zonei afectate. Le mulțumesc pentru intervenția promptă”, a declarat ministrul.
Sebastian Burduja dezvaluie ca in conformitate cu informațiile preliminare, principala cauză a acestui incident pare să fie crevasele formate din cauza secetei prelungite, care au slăbit structura solului, favorizând astfel alunecarea de teren. „Am fost în contact permanent cu conducerea CEO. Siguranța angajaților CEO nu a fost pusă în pericol deloc, iar integritatea oamenilor este prioritatea zero a mea și a Ministerului Energiei,” a asigurat Burduja.
Sebastian Burduja a subliniat necesitatea unei evaluări atente a pagubelor materiale și a identificării celor răspunzători pentru incident. „Am trimis deja, din nou, corpul de control pentru demararea unei acțiuni de verificare la fața locului.
Totodată, am cerut conducerii companiei ca, până la finalul zilei de azi, să îmi prezinte un diagnostic detaliat al cauzelor incidentului, cine și cum răspunde pentru ceea ce s-a întâmplat, și un plan de acțiune cu măsurile care se impun. Chiar dacă au existat doar pagube materiale, astfel de situații nu trebuie să se repete.”
Producția de energie electrică nu va fi afectată, iar producția din Pinoasa va fi redusă doar cu 2500 tone pe zi, deficit care va fi suplinit din alte cariere. „Pe parcursul ultimului an, am promovat mai multe hotărâri de guvern pentru exproprieri și pentru a asigura front de lucru pentru exploatarea lignitului la CEO.
Sub nicio formă nu trebuie asumate riscuri atunci când nu există posibilitatea continuării exploatării în condiții de siguranță! Asta am solicitat permanent conducerii CEO și este un imperativ nenegociabil,” a afirmat ministrul.
Sebastian Burduja a reiterat importanța cărbunelui în mixul energetic al României, mai ales în perioadele de consum ridicat, cum ar fi cele de caniculă. Pe termen scurt și mediu, se vor folosi grupuri pe gaz, iar pe termen lung se vor dezvolta centrale nuclearo-electrice.
„În ultimele 14 luni, Ministerul Energiei a pus la dispoziţia sistemului energetic un sprijin care a depășit 14 miliarde de euro, fonduri nerambursabile pentru investiţii în tot lanţul energetic, prin Fondul pentru Modernizare, PNRR, Schemele naţionale şi Planul Naţional de Investiţii. Aproape triplu cât investițiile străine directe în economia națională. Sunt convins că vom trece peste toate neajunsurile,” a concluzionat ministrul.
Incidentul de la Cariera Rovinari subliniază provocările cu care se confruntă sectorul energetic într-un context de schimbări climatice și necesitatea unor măsuri riguroase pentru asigurarea siguranței și continuității operațiunilor. Ministrul Sebastian Burduja și echipele CEO demonstrează un angajament ferm pentru gestionarea eficientă a crizelor și asigurarea stabilității energetice a României.