Iran ar putea fi Atacat Preventiv de catre Israel in Urmatoarele Zile

Israel ar putea ataca Iran preventiv in urmatoarele zile, fara a mai astepta ca vreun posibil atac sa fie lansat de catre Teheran impotriva sa.

Iran Atacat Preventiv Israel Urmatoarele Zile

Israelul ar putea lua în considerare lansarea unui atac preventiv împotriva Iranului dacă se descoperă dovezi clare că Teheranul se pregătește să atace, a informat presa israeliană după o întâlnire de urgență convocată duminică seară de prim-ministrul Benjamin Netanyahu cu șefii de securitate ai țării.

La întâlnire au participat ministrul Apărării Yoav Gallant, șeful de stat major al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), lt.-general. Herzi Halevi, șeful Mossad-ului David Barnea și șeful Shin Bet, Ronen Bar. Aceștia au discutat pe fondul pregătirilor pentru posibile atacuri din partea Iranului și a aliatului său libanez, Hezbollah.

Discuțiile au venit în urma unor evenimente tensionate, incluzând asasinarea săptămâna trecută a șefului militar Hezbollah, Fuad Shukr, la Beirut, și a liderului Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran. Iranul a acuzat Israelul pentru moartea lui Haniyeh și a promis represalii, crescând îngrijorările privind un posibil atac iminent asupra Israelului.

Evaluările sugerează că Iranul ar putea ataca Israelul în următoarele zile sau săptămâni, iar oficialii israelieni analizează o gamă largă de opțiuni pentru a răspunde eficient sau pentru a preveni un astfel de atac. În timpul întâlnirii cu Netanyahu, a fost discutată opțiunea unui atac preventiv asupra Iranului ca măsură de descurajare. Cu toate acestea, oficialii de securitate au subliniat că o astfel de mișcare va fi autorizată doar dacă Israelul va primi informații clare care să confirme intențiile agresive ale Teheranului.

Israelul ar avea nevoie de propriile sale informații pentru a se corela cu cele americane și, chiar dacă aceste informații se potrivesc, ar putea alege să evite un atac preventiv. În raport se menționează că Ierusalimul ar lua decizia de atac numai în cazul unor dovezi indubitabile privind un atac iranian iminent.

Fostul observator al cabinetului de război, Gadi Eisenkot, a declarat duminică la Radioul Armatei că el și liderul său de partid, Benny Gantz, au cerut un răspuns mult mai dur la atacul iranian cu drone și rachete din 13-14 aprilie pentru a descuraja viitoare astfel de atacuri. Totuși, Netanyahu a optat pentru un răspuns mai moderat.

„În acea noapte, eu și Gantz am cerut o reacție mult mai puternică pentru a transmite iranienilor mesajul că tragerea a 500 de rachete, rachete și drone nu poate trece în liniște – Netanyahu a ales altfel”, a spus Eisenkot, referindu-se la răspunsul relativ blând și întârziat al Israelului asupra Iranului. Situația rămâne tensionată, iar Israelul își menține vigilența, pregătindu-se pentru orice eventualitate în fața amenințărilor regionale crescânde.