X

OMS Emite o ALERTĂ Globală de ULTIM MOMENT din Cauza unei Periculoase Epidemii în Derulare

OMS a emis o alertă globaă de ultim moment din cauza unei epidemii în derulare, iar asta pentru că în Republica Democratică Congo(RDC) există un focar de variola maimuței fără precedent, care, conform temerilor specialiștilor, s-a răspândit dincolo de granițele sale. Virusul variolei maimuței, secvențiat în trei cazuri recente raportate în Uganda și Kenya, a fost confirmat ca fiind o variantă mortală, anterior identificată doar în RDC.

„Am avertizat pe toată lumea despre asta”, declară Placide Mbala, epidemiolog la Institutul Național de Cercetare Biomedicală din RDC. „Oamenii sunt foarte mobili în partea de est a țării, având o conexiune excelentă cu țările vecine. Era doar o chestiune de timp să începem să vedem cazuri în acele țări vecine.”

OMS solicită urgent ajutor suplimentar în fața acestei situații alarmante, temându-se că ar putea precede o nouă epidemie de variola maimuței, la doar doi ani după ce o tulpină mai ușoară s-a răspândit global. „Este nevoie urgentă de o extindere suplimentară a răspunsului la variola maimuței în țările afectate, pe fondul extinderii epidemiei”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o declarație recentă.

Directorul General Tedros a subliniat că OMS colaborează cu oficialii locali din domeniul sănătății, Centrele Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (Africa CDC) și parteneri internaționali pentru a încetini transmiterea. „Dar este nevoie urgentă de mult mai multă finanțare pentru un răspuns cuprinzător, inclusiv pentru diagnosticare, terapie și vaccinuri”, a adăugat el.

OMS Emite o ALERTĂ Globală de ULTIM MOMENT din Cauza unei Periculoase Epidemii în Derulare

OMS a menționat posibilitatea de a convoca un Comitet de urgență pentru reglementările internaționale de sănătate, pentru a decide dacă focarul de variola maimuței ar trebui declarat o urgență de sănătate publică de interes internațional (PHEIC), cel mai înalt nivel de alarmă al OMS.

De zeci de ani, RDC s-a confruntat cu focare de variola maimuței, o boală infecțioasă care provoacă leziuni dureroase ale pielii și poate fi letală, în special la persoanele cu sisteme imunitare slăbite. Anul acesta, aproape 14.000 de cazuri și 450 de decese au fost raportate în RDC, cu transmitere sexuală la adulți ca factor major pentru prima dată. Virusul s-a răspândit în zone urbane și a ajuns la Goma, un oraș de peste 2 milioane de locuitori din provincia Kivu de Nord, învecinată cu Rwanda. Infecțiile sunt deosebit de ridicate în rândul femeilor lucrătoare sexuale comerciale și al bărbaților care sunt clienți.

OMS dezvăluie că virusul variolei maimuței din RDC, cunoscut sub numele de clada 1, a avut o rată de mortalitate de aproximativ 3% în ultimul an. O varietate mai ușoară de variola maimuței, clada 2, a erupt din Nigeria în mai 2022, infectând aproape 100.000 de persoane din 116 țări, în principal în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați (HSH). Numai 208 decese au fost raportate, o rată a mortalității de 0,2%. Vaccinurile și supravegherea agresivă au încetinit răspândirea acestei tulpini.

Secvențele virusului variolei maimuței din Uganda și Kenya, postate recent în baza de date GISAID, arată legături cu un virus de clada 1 din provincia Kivu de Sud din RDC. Andrew Rambaut, biolog evoluționar la Universitatea din Edinburgh, afirmă că răspândirea continuă în estul RDC este susținută de transmiterea de la om la om, ceea ce ar putea duce la răspândirea în alte regiuni și țări vecine dacă nu se iau măsuri urgente.

OMS subliniază importanța intervenției rapide și a colaborării internaționale pentru a preveni o criză de sănătate globală cauzată de variola maimuței. Cu resurse adecvate, se poate evita repetarea unei pandemii devastatoare.

This post was last modified on aug. 6, 2024, 7:18 PM 19:18

Disqus Comments Loading...