Ministrul Educației a publicat un raport oficial de ultim moment, care vizează atât elevii, cat și profesorii sau școlile României, iar asta pentru că în atenția noastră sunt aduse rezultatele finale pentru examenul național pentru definitivare în învățământul preuniversitar, unul extrem de important pentru România.
Ministrul Educației explică mai jos cum care au fost rezultatele finale înregistrate de către cei care au dorit să obțină definitivarea postului de profesor în învâțâmântul preuniversitar de stat, cu toate detaliile disponibile mai jos pentru toți românii interesați de aceste informații oferite de către autorități.
“Rezultatele finale înregistrate după soluționarea contestațiilor la proba scrisă din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământul preuniversitar au fost publicate astăzi, 6 august (ora 10:00), pe site-ul dedicat și în centrele de examen. După evaluarea celor 1.642 de contestații depuse, 5.991 de candidați (76,45%), cu 304 mai mulți față de rezultatele inițiale (5.687 candidați), au obținut note care au generat medii de examen mai mari sau egale cu 8 (opt).
Acești candidați și-au atins obiectivul propus: definitivarea/dreptul de practică în învățământul preuniversitar. Potrivit metodologiei, proba scrisă este parte constitutivă a examenului, iar nota obținută are o pondere de 70% în calculul mediei finale (care trebuie să fie cel puțin 8/opt pentru a asigura promovarea). Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor la toate probele examenului, inclusiv proba scrisă.
În această sesiune, proba scrisă a fost susținută la 99 de discipline de către 8.072 de candidați (94,59% dintre cei 8.534 de candidați cu drept de participare) în 42 de centre de examen. Reamintim faptul că au avut dreptul de a susține proba scrisă doar candidații care au îndeplinit cumulativ condiţiile prevăzute de metodologie: stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an; calificativul „Bine” sau „Foarte bine” pentru anul şcolar în curs.
Cel puțin media 8 – media aritmetică a notelor obținute la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective. Dintre cei 8.072 de candidați prezenți, 228 de candidați s-au retras, 5 candidați au fost eliminați (pentru fraudă sau pentru alte nereguli prevăzute de metodologie), iar lucrările a 3 candidați au fost anulate în perioada de evaluare pentru nerespectarea prevederilor metodologice privind redactarea.
Din totalul celor 7.836 de candidaţi cu note la proba scrisă, 5.325 de candidați s-au situat pe tranșa de note 7,50 – 10 (după soluționarea contestațiilor). Dintre aceștia, 66 de candidaţi au fost notați cu 10, iar 459 de candidați au primit note între 9,50 și 9.99. Cu note sub 5 au fost evaluate lucrările a 360 de candidați, număr în ușoară scădere, comparativ cu anul trecut (394).”