Mircea Fechet, ministrul Mediului, anunță că săptămâna aceasta a avut loc întâlnirea româno-ungară a Împuterniciților Guvernamentali, având ca scop verificarea în teren a lucrărilor hidrotehnice situate în zonele de frontieră dintre România și Ungaria. Evenimentul se desfășoară în cadrul colaborării pentru protecția și utilizarea durabilă a apelor de frontieră, conform Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Ungare, semnat la Budapesta în 2003.
Mircea Fechet confirmă că din delegația română fac parte specialiști de la Ministerul Mediului – România, Administrația Națională „Apele Române”, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, și reprezentanți ai Administrațiilor Bazinale de Apă: Apele Române Crișuri și Apele Române Someș-Tisa. Delegația din Ungaria a fost reprezentată de specialiști de la Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).
Vizita în teren a debutat pe teritoriul României, unde partea română a prezentat patru echipamente de îndepărtare a plutitorilor de pe cursurile de apă. Aceste echipamente sunt situate în bazinul hidrografic Crișuri și bazinul hidrografic Someș-Tisa. Amplasamentele exacte ale acestor sisteme de colectare a deșeurilor sunt:
- Acumularea Suplacu de Barcău, localitatea Suplacu de Barcău, județul Bihor;
- Râul Crișul Negru, localitatea Tinca, județul Bihor;
- Râul Ier, localitățile Ianca și Diosig, județul Bihor;
- Râul Someș, localitatea Odoreu, județul Satu Mare.
Specialiștii români au demonstrat funcționarea sistemelor de colectare a deșeurilor și au oferit informații suplimentare despre operarea acestora.
Mircea Fechet susține că pe parcursul zilei de ieri, delegația româno-ungară a vizitat barajul Suplacu de Barcău, iar astăzi s-a deplasat la barajul Runcu din județul Maramureș. Aici, delegația a primit detalii tehnice și funcționale despre aceste investiții de la colegii din bazinul hidrografic Crișuri și Someș-Tisa.
În perioada următoare, delegația română se va deplasa în Ungaria pentru a vizita Centrul de Instruire Gábor Karcagi de la Uzina de Pompe Szolnok-Milleri și lucrările hidrotehnice din cadrul sistemului de la Kisköre.
Mircea Fechet ii informează pe români cu privire la faptul că evenimentul se desfășoară conform Programului de lucru pentru perioada 2024-2025 și în baza hotărârilor cuprinse în Protocolul XXXV al Comisiei hidrotehnice româno-ungare, semnat la Vásárosnamény în data de 30 mai 2024.
Acest tip de întâlniri reprezintă un pas important în consolidarea colaborării între cele două țări pentru gestionarea durabilă a resurselor de apă de frontieră, asigurându-se astfel o protecție adecvată a mediului și utilizarea eficientă a resurselor hidrologice comune.
This post was last modified on aug. 7, 2024, 12:23 AM 00:23