OMS a Convocat Comitetul de URGENȚĂ din Cauza Răspândirii Internaționale a Variolei Maimuței

OMS a convocat comitetul de urgență din cauza răspândirii internaționale a variolei maimuței, iată ce a declarat directorul general al organizației.

OMS Comitetul URGENȚĂ Variolei Maimuței

OMS a anunțat recent că va convoca un Comitet de Urgență pentru a evalua riscul pe care îl reprezintă răspândirea internațională a virusului variolei maimuței, cunoscut anterior ca variola maimuțelor. Directorul General al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat: „În lumina răspândirii variolei maimuței în afara Republicii Democratice Congo (RDC) și a potențialului de răspândire internațională în continuare în interiorul și în afara Africii, am decis să convoc un Comitet de Urgență în conformitate cu Regulamentul Internațional de Sănătate pentru a mă sfătui dacă focarul reprezintă o urgență de sănătate publică de interes internațional.”

Comitetul, format din experți independenți din diverse discipline relevante din întreaga lume, se va reuni cât mai curând posibil pentru a analiza situația. Variola maimuței este o boală virală endemică în Africa Centrală și de Vest, care se poate transmite prin contact fizic cu o persoană infectată, un animal sau materiale contaminate. Simptomele includ erupții cutanate sau leziuni, febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, energie scăzută și ganglioni limfatici umflați.

OMS spune că variola maimuței a devenit cunoscută la nivel mondial în urmă cu doi ani, după ce cazuri au apărut în întreaga lume pe fondul pandemiei de COVID-19. Focarul a fost declarat o urgență de sănătate publică de interes internațional în iulie 2022 și s-a încheiat în luna mai următoare. Tedros a menționat că RDC se confruntă cu un focar sever de variola maimuței de la începutul anului, raportându-se peste 14.000 de cazuri și 511 decese.

Deși focarele au fost raportate în țară de zeci de ani, numărul de cazuri raportate anual a crescut constant. Totuși, numărul de cazuri pentru primele șase luni ale acestui an este egal cu totalul pentru tot anul 2023. „În ultima lună, aproximativ 50 de cazuri confirmate și mai multe suspecte au fost raportate în patru țări învecinate RDC, care nu au fost raportate până acum: Burundi, Kenya, Rwanda și Uganda,” a adăugat Tedros.

El a explicat că focarele de variola maimuței sunt cauzate de diferiți viruși numiți clade. Clada 1 circulă în RDC de ani de zile, în timp ce clada 2 a fost responsabilă pentru focarul global care a început în 2022. Actualul focar din estul RDC este cauzat de o nouă ramură a cladei 1, numită clada 1b, care provoacă o boală mai gravă decât clada 2. Clada 1b a fost confirmată în Kenya, Rwanda și Uganda, în timp ce clada din Burundi este încă în curs de analiză.

„În același timp, cazuri de clade 1a au fost raportate în acest an în RDC, Republica Centrafricană și Republica Congo, în timp ce clada 2 a fost raportată în Camerun, Côte d’Ivoire, Liberia, Nigeria și Africa de Sud,” a precizat Tedros.

OMS lucrează împreună cu guvernele țărilor afectate, Centrul African pentru Controlul Bolilor, organizații neguvernamentale, societatea civilă și alți parteneri pentru a înțelege și a aborda factorii care provoacă aceste focare. Tedros a subliniat că oprirea transmiterii va necesita un răspuns cuprinzător care să pună comunitățile în centru.

OMS a elaborat, de asemenea, un plan regional de răspuns în valoare de 15 milioane USD pentru a sprijini activitățile de supraveghere, pregătire și răspuns. Acest plan este în completarea eliberării de 1 milion de dolari dintr-un fond pentru situații de urgență pentru a sprijini extinderea răspunsului, cu mai multe fonduri de urmat.

În prezent, două vaccinuri variola maimuței au fost aprobate de autoritățile naționale de reglementare și recomandate de grupul de experți în imunizări al OMS, SAGE. „Am declanșat procesul de Listare a utilizării de urgență a ambelor vaccinuri, ceea ce va accelera accesul la vaccin, în special pentru țările cu venituri mai mici, care nu și-au emis încă propria aprobare națională de reglementare,” a concluzionat Tedros.