Ștefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, a clarificat responsabilitățile instituționale privind licențele de exploatare minerară, subliniind că acestea nu sunt sub autoritatea ministerului pe care îl conduce, ci a Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM).
“Licențele de exploatare nu sunt sub autoritatea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, sunt la ANRM sub noua denumire. Acolo ar trebui adresată întrebarea”, a precizat Ștefan-Radu Oprea. El a menționat că noul regulament european a adus precizări importante la Legea mineritului neenergetic, facilitând astfel dezvoltarea acestor activități în România, cu implicarea comunităților locale și utilizarea tehnologiilor prietenoase cu mediul.
“În conformitate cu noul regulament european, am venit cu precizări la Legea mineritului neenergetic, astfel încât în România să poată exista și astfel de activități, cu condiția ca întotdeauna comunitatea locală să fie implicată, să-și dorească, și să avem cele mai noi tehnologii prietenoase cu mediul”, a adăugat Ștefan-Radu Oprea. El a subliniat că legislația actualizată permite acum exploatarea iazurilor și a haldelor, ceea ce poate contribui la rezolvarea unor probleme de mediu.
Ștefan-Radu Oprea, în ceea ce privește licențele de exploatare, a explicat că ANRM este responsabilă de emiterea acestora, dar că există un dialog constant între minister și agenție. “Astăzi a fost prelungită o licență pentru una dintre companiile din domeniul mineritului neenergetic, care are ca acționar 100% statul român”, a specificat el.
Ștefan-Radu Oprea a abordat și subiectul taxelor și impozitelor plătite de companiile din domeniu, precizând că statul român beneficiază de încasări semnificative de la aceste firme. “Sunt companii care au trecut din zona de impozit pe microîntreprindere în impozit pe profit.
Nu am mers atât de mult în detaliu în baza de date pe care am avut-o la dispoziție la Ministerul Finanțelor Publice și am mers tot pe o ipoteză simplificată pentru a putea să facem calculele mai repede, aceea de 1% pe cifra de afaceri”, a explicat Oprea.
Ștefan-Radu Oprea a prezentat un material detaliat în care sunt evidențiate numărul de salariați și evoluția companiilor în ultimii ani, subliniind că acestea contribuie semnificativ la economia națională și la bugetul de stat. “Este evident, fiind companii care au debutat în prima ediție din Start-Up Nation și care astăzi au 200 de angajați în 5 ani de zile, că nu pot fi plătiți cu toții 200 de angajați cu salariul minim pe economie”, a concluzionat el, subliniind importanța acestui sector pentru dezvoltarea economică a României.