Ministrul Sănătății Anunță Decizia de ULTIM MOMENT în Cazul Deceselor de la Sf. Pantelimon, ce face Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății anunță o importantă decizie de ultim moment în cazul deceselor de la Spitalul Sf. Pantelimon, iată ce va face Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății Anunță Decizia ULTIM MOMENT Cazul Deceselor Sf. Pantelimon face Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că nu își asumă personal responsabilitatea pentru o situație recentă care a stârnit emoții puternice în rândul populației. Într-o conferință de presă, ministrul a subliniat că situația în cauză este de natură penală, implicând un omor premeditat, și că nu consideră că Ministerul Sănătății ar fi responsabil.

„Eu nu am de ce să îmi asum personal această situație, pentru că acolo este vorba despre o infracțiune care presupune un omor premeditat și într-o astfel de situație nu cred în niciun fel că este responsabilitatea mea sau a ministerului Sănătății pentru o astfel de acuză. Din punctul acesta de vedere nu am de ce să demisionez”, a spus Ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății a insistat că ministerul continuă să lucreze la numeroase proiecte pentru reconstrucția și reforma sistemului de sănătate. El a recunoscut că incidentul a creat o puternică reacție emoțională, dar a subliniat că demisia sa nu ar fi justificată în condițiile în care situația nu putea fi controlată sau influențată de el sau de minister.

„Noi avem foarte multe proiecte, reconstruim sistemul de sănătate, reformăm sistemul de sănătate, așa că o chestiune care pune în dubiu pentru că a creat foarte multe emoție este o chestiune pe care o înțeleg, dar demisia pentru ceva pe care nu puteam în niciun fel nici să îl controlăm și nici să îl influențăm”, a adăugat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a subliniat importanța deciziilor medicale individuale ale medicilor, subliniind că nici ministrul Sănătății, nici managerii instituțiilor medicale nu pot interveni în aceste decizii profesionale. El a afirmat că nu există dovezi care să sugereze că s-ar fi încercat mușamalizarea situației.

„Vă rog să rețineți: nimeni nu poate interveni în ceea ce privește decizia medicală individuală a medicului. Nu poate nici ministrul Sănătății, nici managerul institutului. Este decizia lui profesională. Eu nu pot să intervin. Nu cred că această problemă ține de Ministerul Sănătății și de politica de sănătate din Ministerul Sănătății. Nu am niciun element prin care să confirm că s-a încercat mușamalizarea acestei situații. Noi nu încercăm în niciun fel să o facem”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a mai precizat că toate acțiunile sale și ale ministerului se desfășoară conform legii, subliniind că nu poate dispune angajări sau concedieri fără o bază legală.

„Eu nu pot să încalc legea. Nici să destitui pe cineva, nici în alt mod, să angajez pe cineva sau să reangajez pe cineva, decât în condițiile legii. Eu nu pot să dau dispoziții de angajare sau de desfacere a unui contract de muncă, nu am făcut-o niciodată, decât dacă există o bază legală pentru aceasta”, a conchis Alexandru Rafila.

Declarațiile ministrului Sănătății vin în contextul unor discuții intense în spațiul public privind responsabilitatea și transparența în sistemul de sănătate, după un incident tragic care a adus în prim-plan vulnerabilitățile și provocările cu care se confruntă acest sector.