X

Operațiunea Kursk: Deciziile de ULTIMĂ ORĂ Luate de Kremlin după Atacul Ucrainei

Comitetul Național Antiterorist al Rusiei a anunțat lansarea unei operațiuni de combatere a terorismului în regiunile Belgorod, Bryansk și Kursk, ca reacție la ceea ce oficialii descriu drept o incursiune ucraineană în Oblastul Kursk. Alexander Bortnikov, șeful Serviciului Federal de Securitate (FSB) și președintele Comitetului Național Antiterorist, a făcut publică decizia de a lansa aceste operațiuni, menționând prezența „unităților de sabotaj și recunoaștere” și „acte teroriste” desfășurate de forțele armate ucrainene în regiune.

În cadrul operațiunii de combatere a terorismului, autoritățile ruse au primit permisiunea de a implementa o serie de măsuri restrictive, inclusiv suspendarea sau limitarea serviciilor de comunicații, monitorizarea canalelor de telecomunicații, confiscarea vehiculelor și accesul în proprietăți private. Aceste măsuri sunt menite să contracareze amenințările și să asigure stabilitatea în regiunile afectate.

Kremlinul a optat pentru declararea unei operațiuni antiteroriste în locul stării de război sau a legii marțiale, probabil pentru a minimiza percepția asupra incursiunii ucrainene și a evita panicarea populației sau reacții interne nefavorabile. Această decizie reflectă reticența autorităților de a lua măsuri mai drastice, preferând o abordare care să controleze situația fără a escalada tensiunile interne.

Publicația rusă de opoziție Verstka a relatat că Administrația Prezidențială Rusă a emis recomandări către deputații și senatorii ruși de a nu comenta evenimentele din Oblastul Kursk și de a se limita la declarații oficiale până la noi ordine. Aceasta sugerează un efort concertat de a gestiona informațiile și de a păstra controlul asupra narațiunii publice.

Președintele Vladimir Putin l-a desemnat pe Alexander Bortnikov să conducă operațiunea antiteroristă, datorită istoricului său de gestionare eficientă a crizelor care amenință stabilitatea internă a Rusiei și regimul de la Kremlin. Conform articolului 13 din legea federală rusă „Cu privire la combaterea terorismului”, persoana care ia decizia de a conduce o operațiune antiteroristă poartă responsabilitatea personală pentru aceasta, subliniind rolul esențial al lui Bortnikov în această situație.

Bortnikov a jucat un rol crucial în asigurarea garanțiilor de securitate pentru finanțatorul defunct al grupului Wagner, Yevgeny Prigozhin, în timpul negocierilor pentru a pune capăt rebeliunii Wagner din 24 iunie 2023. În martie 2024, după realegerea sa, Putin a lăudat public FSB pentru eforturile sale în garantarea securității și suveranității Rusiei, consolidând astfel poziția lui Bortnikov în cadrul administrației.

Operațiunea de combatere a terorismului în regiunile Belgorod, Bryansk și Kursk subliniază gravitatea situației și determinarea autorităților ruse de a răspunde incursiunilor externe și amenințărilor teroriste. În același timp, măsurile adoptate arată o dorință de a gestiona criza fără a crea panică sau instabilitate internă, reflectând strategia complexă a Kremlinului în fața provocărilor actuale.

This post was last modified on aug. 11, 2024, 9:50 PM 21:50

Disqus Comments Loading...