Ștefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, a prezentat o analiză detaliată a schimbărilor semnificative care au avut loc în cadrul sistemului internațional de securitate în ultimul deceniu. Aceste transformări au generat un nivel ridicat de instabilitate și o schimbare de paradigmă în relațiile internaționale, fiind înregistrată o creștere semnificativă a turbulențelor, atât în ceea ce privește numărul, cât și intensitatea acestora. “Aceste turbulențe interconectate au atins cel mai înalt nivel din istoria modernă,” a subliniat ministrul.
Ștefan-Radu Oprea afirma că în contextul acestor provocări, eforturile considerabile ale Armatei României și ale structurilor regionale și internaționale au fost concentrate pe dezvoltarea și implementarea unor capabilități militare specifice. Acestea vizează în special capacitățile de comandă, control, comunicații, analiză, informație, supraveghere și recunoaștere.
“Industria națională de apărare trebuie să se adapteze și să producă la nivelul necesar în actualul context internațional, respectând exigențele războiului modern,” a declarat Oprea. Totodată, industria trebuie să fie capabilă să se transforme rapid pentru a susține un eventual efort de apărare a teritoriului național în fața unui conflict pe scară largă la frontierele NATO și UE.
Ștefan-Radu Oprea anunșă că strategia elaborată în conformitate cu Hotărârea 379/2022, publicată în Monitorul Oficial, oferă o imagine clară asupra evoluției dezirabile a industriei de apărare până în 2030, cu perspective până în 2035. Aceasta vizează modernizarea și dezvoltarea prin investiții și un ansamblu integrat de politici publice, destinată realizării unui ecosistem industrial rezilient, modern și retehnologizat.
“Obiectivul nostru este să asigurăm un ecosistem competitiv, inovativ, sustenabil, digitalizat și colaborativ care să protejeze interesele esențiale de securitate și dezvoltare durabilă a României,” a explicat ministrul Economiei. Strategia acoperă o perioadă de 6 ani și include obiective generale și specifice pentru implementarea unor programe și măsuri pe termen lung în domeniul industriei de apărare.
Ștefan-Radu Oprea spune că aceasta urmărește întărirea capacității Ministerului Economiei de a răspunde nevoilor de dotare ale Forțelor Sistemului Național de Apărare cu muniție, armament, produse, sisteme și platforme militare, protejând totodată interesele esențiale de securitate.
Documentul subliniază, de asemenea, importanța cooperării pe toate palierele. “Cooperarea între instituțiile statului, cu autoritățile din statele membre și cu Comisia Europeană, precum și atragerea investitorilor strategici români și străini în zona industriei militare, sunt esențiale,” a concluzionat Oprea.
Cooperarea tehnologică și industrială sunt de asemenea prioritare pentru a demonstra potențialul României în domeniul industriei de apărare. Această strategie ambițioasă, detaliată și bine fundamentată, are scopul de a asigura că România rămâne un actor relevant și capabil în peisajul internațional de securitate, pregătită să facă față oricăror provocări viitoare.