Ministrul Educatiei ii informeaza in mod oficial pe romanii din intreaga tara despre o serie de masuri extrem de importante care au fost decise si vor fi puse in mod oficial in aplicare la nivelul intregii tari, iar asta pentru ca Ligia Deca vrea sa combata mult mai eficient agresiunea si hartuirea sexuala in mediul universitar din Romania, in urma dezvaluirilor recent facute.
Ministrul Educatiei detaliaza mai jos ce fel de masuri urmeaza sa fie puse in aplicare cu prioritate pentru mediul universitar din Romania, iar asta pentru ca este nevoie de decizii dure, care sa previna atacurile asupra studentilor din universitatile Romaniei, Ligia Deca incercand sa creeze un mediu academic sigur pentru tinerii din universitatile tarii.
„În ceea ce privește demersurile viitoare ale Ministerului Educației, precizăm că: Ministerul Educației va organiza, împreună cu reprezentanții federațiilor naționale studențești, reprezentanții Consiliului Național al Rectorilor și ai Consiliului de Etică și Management Universitar, o dezbatere ce are ca scop: armonizarea legislației ce vizează soluționarea oricăror fapte privind agresiunea /hărțuirea sexuală în mediul academic.
Stabilirea unor măsuri preventive obligatorii la nivelul instituțiilor de învățământ din sistemul național de învățământ superior. Reamintim demersurile recente ale Ministerului Educației. La solicitarea Ministerului Educației, Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU) va iniția verificări la nivelul instituțiilor de învățământ superior cu privire la cazurile care au vizat elemente de hărțuire sexuală (sau fapte asimilate).
Modul în care acestea au fost gestionate la nivelul comisiilor de etică universitară și rezultatele acțiunilor întreprinse la nivel instituțional, inclusiv prin raportarea la măsuri de prevenție. Au fost aduse îmbunătățiri reglementărilor specifice învățământului superior, atât la nivel de definire, cât și la nivel de prevenție și clarificare a modalității de intervenție, respectiv: Noua Lege a învățământului superior nr. 199/2023 definește actele de hărțuire sexuală și violență psihologică.
Hărțuirea sexuală, alături de orice formă de hărțuire, este considerată abatere de la normele de etică și deontologice privind respectarea ființei și demnității umane, având în vedere faptul că știrbesc demnitatea beneficiarilor direcți ai dreptului la educație și prestigiul profesiei, conform prevederilor Legii învățământului superior nr. 199/2023 și ale Codului-cadru de etică și deontologie universitară.
Codul-cadru de etică și deontologie universitară, adoptat prin Hotărâre de Guvern în aprilie 2024, interzice orice fel de hărțuire, inclusiv cea sexuală, alături de alte forme de exploatare. Același document prevede: obligația ca instituțiile de învățământ superior să reglementeze un cadru intern pentru prevenirea abaterilor de la normele naționale sau interne privind etica și deontologia universitară; obligația comisiilor de etică universitară de a realiza, începând cu anul universitar 2024 – 2025, activități de prevenire cu privire la încălcarea normelor de etică și deontologie.”