X

Explicațiile de ULTIM MOMENT ale Simonei Bucura-Oprescu privind Pensiile și Recalculările Oficiale

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a detaliat recent beneficiile și schimbările aduse de noua lege a pensiilor, subliniind că aceasta este fundamentată pe respectul pentru pensionari. Noua legislație asigură pensii egale pentru muncă și contribuții egale după o viață de muncă, eliminând diferențele între pensionarii cu același stagiu de cotizare.

“Noua lege introduce un mecanism care garantează creșterea anuală a pensiilor fără a destabiliza bugetul,” a declarat Simona Bucura-Oprescu. Reforma are scopul de a elimina inechitățile și de a asigura o creștere sustenabilă a pensiilor. Un aspect esențial al acestei reforme este eliminarea pragului de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile, prevenind astfel înghețarea pensiilor până în 2070.

Simona Bucura-Oprescu anunță că începând cu 1 ianuarie 2024, pensionarii au beneficiat de o majorare semnificativă a punctului de pensie cu 13,8%, de la 1.785 lei la 2.032 lei. Urmează a doua majorare din septembrie 2024, când pensiile recalculate vor ajunge la pensionari. Recalcularea pensiilor elimină inechitățile, majoritatea pensionarilor câștigând, iar nimeni nu pierde.

“Este o decizie politică a guvernului modul în care se alocă bani de la buget. Putem să alocăm o parte mai mare sau mai mică, în funcție de politica fiecărui guvern. Guvernul Ciolacu a găsit bani pentru pensionari. De fiecare dată când PSD a fost la guvernare, pensiile au crescut, deoarece România a avut creștere economică. Am ales să redistribuim creșterea economică a țării în venituri mai bune și pentru pensionari,” a explicat Simona Bucura-Oprescu.

Simona Bucura-Oprescu a prezentat și datele recente privind recalcularea pensiilor, furnizate de Casa Națională de Pensii Publice. În urma recalculării, 4.609.830 de pensii au fost reevaluate, iar 82,56% dintre acestea au fost majorate. Creșterea procentuală medie este de 26,65%, iar creșterea nominală medie este de 622 lei.

“Datorită recalculării, 90.892 de pensionari ies din categoria beneficiarilor de pensie socială, noul cuantum rezultat din contributivitate depășind valoarea de 1.281 lei a pensiei minime. Avem un număr de 803.433 de pensii care nu sunt majorate după recalculare, adică 17,44%. Dintre acestea, 84.176 au aceeași valoare, iar restul au o valoare mai mică, însă nicio pensie nu scade, conform articolelor 144 și 155 din lege,” a precizat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Simona Bucura-Oprescu confirmă că noua lege a pensiilor reprezintă un pas important spre echitate și sustenabilitate, asigurându-se că fiecare pensionar primește un tratament corect și respectuos după o viață de muncă.

This post was last modified on aug. 15, 2024, 8:40 AM 08:40

Disqus Comments Loading...