X

Legea de ULTIM MOMENT a Simonei Bucura-Oprescu și Măsurile Explicate Tuturor Românilor

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a prezentat ieri detalii esențiale despre noua lege a pensiilor, subliniind că aceasta menține toate drepturile câștigate de pensionarii încadrați în grupe de muncă, pensionați înainte de 1 septembrie 2024.

Simona Bucura-Oprescu spune că în baza noilor reglementări, impactul bugetar suplimentar se ridică la 9,45 miliarde lei, cu un impact lunar de 2,36 miliarde lei. „Ce urmează?” a fost întrebarea pusă de oficiali, iar răspunsul a venit prompt: începând cu 16 august, Compania Națională Poșta Română va distribui deciziile de recalculare.

Simona Bucura-Oprescu confirmă deasemenea și că începând cu data de 2 septembrie, factorii poștali vor începe să distribuie noile taloane de pensie și pensiile recalculate celor care își primesc drepturile prin Poșta Română.

Între 1 septembrie și 1 martie va avea loc procesul de valorificare a drepturilor din venituri nepermanente, anterioare anului 2001, pe baza adeverințelor de la angajatori. „Acum putem să spunem că, așa cum ne-am angajat, am finalizat procesul de recalculare a pensiilor, ceea ce n-a fost ușor”, a declarat Bucura-Oprescu.

Momentele cheie ale acestui proces complex au inclus:

  • 31 octombrie 2023: Publicarea în transparență a proiectului de lege.
  • 9 noiembrie 2023: Aprobarea proiectului de către Guvern.
  • 20 noiembrie 2023: Adoptarea de către Parlament, urmată de negocieri cu Comisia Europeană.
  • 4 decembrie 2023: Publicarea legii în Monitorul Oficial.
  • 16 februarie și 28 februarie 2024: Transparența și aprobarea normelor de aplicare.
  • 12 august 2024: Finalizarea recalculării.

Simona Bucura-Oprescu sustine că noua lege a pensiilor, Legea 360/2023, are ca principiu central „pensii egale pentru muncă și contribuții egale”. Beneficiarii acestei legi sunt cei care au muncit și au contribuit mai mult, iar în urma recalculării, nicio pensie nu a scăzut.

Componentele pensiei recalculate includ contribuțiile plătite, vechimea în muncă și perioadele necontributive (studii, șomaj, concedii medicale, stagiul militar, prizonierat sau detenție politică). Totalul punctelor acumulate, înmulțit cu valoarea punctului de referință, determină cuantumul pensiei.

„Acesta este obiectivul nostru principal, acela de a aduce respect pentru pensionari și echitate în sistemul public de pensii”, a concluzionat Simona Bucura-Oprescu.

This post was last modified on aug. 15, 2024, 12:31 AM 00:31

Disqus Comments Loading...