MPOX: OMS Declară Variola Maimuței Drept o Urgență de Sănătate Publică

OMS a anunțat că mpox, variola maimuței, este o urgență de sănătate publică de interes internațional, ce reclamă directorul general al organizației.

MPOX OMS Declară Variola Maimuței Drept Urgență Sănătate Publică

OMS, prin directorul general, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunțat că creșterea alarmantă a cazurilor de mpox (virusul variolei maimuțelor) în Republica Democratică Congo (RDC) și în alte țări din Africa constituie o urgență de sănătate publică de interes internațional (PHEIC), conform Regulamentului Internațional de Sănătate (2005) (IHR).

Declarația doctorului Tedros a urmat recomandărilor unui comitet de urgență al RSI, format din experți independenți, care s-au reunit mai devreme în cursul zilei pentru a analiza datele prezentate de specialiști din cadrul OMS și din țările afectate. Comitetul a concluzionat că amplificarea mpox constituie o PHEIC, cu potențialul de a se extinde în continuare în Africa și, posibil, în afara continentului.

OMS afirmă că directorul general va împărtăși raportul reuniunii Comitetului și, pe baza recomandărilor acestuia, va emite directive temporare țărilor afectate. „Apariția unei noi tulpini de mpox, răspândirea rapidă în estul RDC și raportarea cazurilor în mai multe țări vecine sunt extrem de îngrijorătoare. Pe lângă focarele altor tulpini de mpox în RDC și în alte țări din Africa, este clar că este necesar un răspuns internațional coordonat pentru a opri aceste focare și a salva vieți,” a declarat Dr. Tedros.

Dr. Matshidiso Moeti, directorul regional al OMS pentru Africa, a adăugat: „Se desfășoară deja eforturi semnificative în colaborare strânsă cu comunitățile și guvernele. Echipele noastre de țară lucrează în prima linie pentru a ajuta la consolidarea măsurilor de reducere a mpox. Odată cu răspândirea în creștere a virusului, intensificăm acțiunile internaționale coordonate pentru a sprijini țările în eforturile lor de a pune capăt focarelor.”

Președintele Comitetului, profesorul Dimie Ogoina, a subliniat: „Apariția actuală a mpox în anumite părți ale Africii, împreună cu răspândirea unei noi tulpini transmisibile sexual, reprezintă o urgență, nu doar pentru Africa, ci pentru întregul glob. Mpox, originar din Africa, a fost neglijat și ulterior a provocat un focar global în 2022. Este timpul să acționăm decisiv pentru a preveni repetarea istoriei.”

Aceasta este a doua determinare PHEIC referitoare la mpox în doi ani. Virusul, cauzat de un Orthopoxvirus, a fost detectat pentru prima dată la om în 1970, în RDC. Boala este endemică în țările din Africa centrală și de vest.

În iulie 2022, un focar de mpox în mai multe țări a fost declarat PHEIC, datorită răspândirii rapide prin contact sexual într-o serie de țări unde virusul nu a fost văzut înainte. Acea PHEIC a fost declarată încheiată în mai 2023, după o scădere susținută a cazurilor globale.

Mpox a fost raportat în RDC de mai bine de un deceniu, cu un număr de cazuri în creștere constantă. Anul trecut, cazurile raportate au crescut semnificativ și deja numărul cazurilor din acest an a depășit totalul de anul trecut, cu peste 15.600 de cazuri și 537 de decese.

Apariția și răspândirea rapidă a unei noi tulpini de virus în RDC, clada 1b, care pare să se răspândească prin rețele sexuale, și detectarea acesteia în țările vecine este deosebit de îngrijorătoare, fiind unul dintre motivele principale pentru declararea PHEIC.