X

Variola Maimuței a Ajuns în Europa, Varianta Gravă a MPOX Confirmată Oficial

Guvernul suedez a anunțat joi confirmarea primului caz de mpox Clade I, o variantă virală mai periculoasă care se răspândește prin contact apropiat. Acesta este primul caz de acest tip raportat în afara Africii, iar autoritățile se așteaptă la apariția mai multor cazuri în regiune în zilele următoare.

Ministrul Sănătății și Afacerilor Sociale, Jakob Forssmed, a declarat într-o conferință de presă: „Acum și în cursul după-amiezii am avut confirmarea că avem un caz în Suedia de tipul mai grav de mpox, cel numit Clade I”.

Anunțul vine după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat miercuri mpox o urgență globală de sănătate publică pentru a doua oară în doi ani, în urma unui focar din Republica Democratică Congo (RDC) care s-a răspândit în alte țări.

Până în prezent, nici Statele Unite, nici Canada nu au identificat cazuri de mpox Clade I. Agenția de Sănătate Publică din Suedia a subliniat că „cazurile importate ocazionale, precum cel actual, pot continua să apară” în perioada următoare.

Epidemiologul de stat suedez Magnus Gisslen a precizat că persoana infectată s-a îmbolnăvit în timpul unei călătorii într-o regiune a Africii unde există un focar major de mpox Clade I și că a „primit îngrijiri” după ce a solicitat asistență medicală la Stockholm. „Faptul că un pacient cu mpox este tratat în țară nu afectează riscul pentru populația generală, un risc pe care Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) îl consideră în prezent foarte scăzut”, a adăugat Gisslen.

OMS a raportat miercuri că 548 de persoane au murit din cauza mpox în RDC în acest an, declarând o urgență globală de sănătate publică după izbucnirea epidemiei de mpox în mai multe țări vecine. Centrele Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au declarat marți mpox o urgență de sănătate publică pe continent.

„Pe lângă focarele altor clase de mpox din RDC și alte țări din Africa, este clar că este nevoie de un răspuns internațional coordonat pentru a opri aceste focare și a salva vieți”, a afirmat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o postare pe rețelele sociale miercuri.

This post was last modified on aug. 16, 2024, 12:13 AM 00:13

Disqus Comments Loading...