X

ECDC Trage un Semnal de Alarmă privind AMENINȚAREA MPOX și a Variantei mai Periculoase

ECDC, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, a subliniat că riscul de cazuri importate de mpox, cauzate de virusul Clade I care circulă în Africa, este foarte probabil să crească în Uniunea Europeană și Spațiul Economic European (UE/SEE). Deși probabilitatea unei transmiteri susținute în Europa rămâne scăzută, acest lucru este valabil doar dacă cazurile importate sunt diagnosticate rapid și se implementează măsuri eficiente de control.

ECDC a evidențiat importanța unei vigilențe sporite datorită legăturilor de călătorie frecvente și strânse dintre UE/SEE și Africa. În acest sens, ECDC recomandă ca statele membre să emită sfaturi clare de călătorie pentru persoanele care vizitează sau se întorc din regiunile afectate de focar. Riscul de infectare pentru călătorii din UE/SEE care au contacte apropiate cu comunitățile afectate în zonele de risc este considerat a fi mare, în timp ce riscul pentru persoanele care intră în contact strâns cu cazurile importate este moderat.

„Pe fondul răspândirii rapide a acestui focar în Africa, ECDC a ridicat nivelul de risc pentru populația generală din UE/SEE și pentru călătorii către zonele afectate”, a declarat Pamela Rendi-Wagner, directorul ECDC. Aceasta a subliniat că, datorită relațiilor strânse dintre Europa și Africa, este esențial ca UE să fie pregătită pentru o creștere a cazurilor importate de mpox Clade I.

ECDC își intensifică eforturile prin activități de supraveghere și pregătire consolidate, subliniind că o capacitate robustă de asistență medicală și un răspuns prompt în statele membre UE/SEE vor fi cruciale pentru a minimiza impactul acestui risc. În acest context, ECDC a făcut apel la autoritățile de sănătate publică să mențină un nivel ridicat de planificare și să desfășoare activități de creștere a gradului de conștientizare, pentru a asigura detectarea și răspunsul rapid la orice alte cazuri de mpox Clade I care ar putea ajunge în Europa.

Pentru a detecta și gestiona eficient orice caz de mpox Clade I, ECDC subliniază necesitatea unor supravegheri eficiente, teste de laborator precise, investigații epidemiologice și capacități de urmărire a contactelor. De asemenea, este crucial ca clinicianii să fie conștienți de riscuri și să fie pregătiți să gestioneze orice caz suspect. ECDC recomandă călătorilor în zonele afectate să consulte furnizorii de asistență medicală în privința eligibilității pentru vaccinarea împotriva mpox.

Noua evaluare a riscurilor vine după ce Africa CDC a declarat o Urgență de Sănătate Publică a Securității Continentale, iar Organizația Mondială a Sănătății a emis o declarație de Urgență de Sănătate Publică de interes internațional. ECDC colaborează continuu cu parteneri locali și internaționali pentru a controla răspândirea mpox în Africa și pentru a proteja sănătatea publică în UE/SEE.

Focarul din Africa, atribuit virusului Clade I, este distinct de cel global de mpox Clade IIb, care a avut loc în 2022 și continuă să circule la niveluri scăzute în Europa și pe plan global. ECDC rămâne vigilent și pregătit să răspundă oricăror noi amenințări.

This post was last modified on aug. 18, 2024, 8:37 AM 08:37

Disqus Comments Loading...