DACIA Duster 3: PROBLEMA Serioasă a Mașinilor Renault, care poate Amenința și SUV-ul Românesc

DACIA Duster 3 s-ar putea confrunta cu o problemă serioasă care afectează mașinile Renault, iată cât de serioasă este și ce face Renault acum.

DACIA Duster 3 problema masini renault suv romanesc

DACIA Duster 3 ar putea fi serios afectată de o serie de probleme cu care Renault se confruntă în legătură cu fiabilitatea sistemului hibrid 1.6 E-Tech, care echipează modelele Clio, Mégane, Captur și Arkana, conform presei din Franța. Lansat în 2020, dar folosit inclusiv în DACIA Duster 3, acest sistem hibrid, disponibil atât în versiune standard cât și plug-in, a început să manifeste probleme semnificative, în special în ceea ce privește pierderea tracțiunii și defecte ale cutiei de viteze, determinând producătorul să inițieze o operațiune tehnică specială pentru a remedia situația.

DACIA Duster 3 încă nu a fost vizat de vreo problemă, dar în data de 21 mai 2024, Renault a lansat un OTS (operațiune tehnică specială) galben, denumit “curativ”, care vizează direct aceste probleme de fiabilitate. Conform informațiilor obținute, clienții pot întâmpina simptome precum pierderea tracțiunii la pornirea vehiculului, ceea ce necesită remorcarea acestuia, sau pot observa un mesaj de “supraîncălzire a motorului electric”.

Această problemă, care deocamdată nu pre să fie raportată și pentru DACIA Duster 3, este cauzată de un defect de etanșare la inelul O al arborelui primar tubular al motorului electric, ceea ce permite uleiului să pătrundă și să provoace aceste defecțiuni grave.

DACIA Duster 3 pare să fi fost ferit deocamdată de probleme, dar în cazul în care mesajul de “supraîncălzire motor electric” apare și este însoțit de codul de eroare DTC 0A9098, atelierul trebuie să demonteze senzorul de temperatură. Dacă se constată prezența uleiului, soluția constă în înlocuirea inelului O al arborelui tubular și curățarea motorului electric.

DACIA Duster 3: PROBLEMA Serioasă a Mașinilor Renault, care poate Amenința și SUV-ul Românesc

Cu toate acestea, dacă există doar o scurgere de ulei între cutia de viteze și motorul electric, fără un cod de eroare, acest OTS nu se aplică, și e posibil ca nu toate modelele DACIA Duster 3 să fie afectate. Pentru cazurile mai severe, în care vehiculul pierde tracțiunea la pornire și codul de eroare DTC 16D861 este prezent, soluția tehnică constă în înlocuirea completă a cutiei de viteze.

Problema afectează toate modelele echipate cu sistemul 1.6 E-Tech, atât hibrid (140/145 CP), cât și hibrid plug-in (160 CP), produse între 2020 și 19 ianuarie 2024, deci teoretic și unele modele ale DACIA Duster 3. Din fericire, modelul Dacia Jogger nu pare a fi afectat.

În loc să lanseze o campanie de rechemare, Renault a optat pentru o abordare curativă, tratând fiecare reclamație pe măsură ce vehiculele afectate ajung în atelierele rețelei. Reparațiile sunt acoperite pentru vehiculele care au mai puțin de 7 ani și sub 150.000 km parcurși.

DACIA Duster 3 pare să fie deocamdată ferit de probleme, la fel ca și DACIA Jogger, dar nu este exclus să existe totuți unități care să manifeste probleme precum cele de mai sus, iar în această situație trebuie mers într-un service pentru a cere ajutor și a beneficia de reparații gratuite.