X

Planeta Venus Seamănă cu Pământul mai Mult decât Credeam, Descoperirea Uimitoare

Venus, cunoscută adesea ca „geamăna malefică a Pământului”, continuă să surprindă comunitatea științifică. O nouă cercetare publicată pe 2 august 2024, în revista Nature Geoscience, sugerează că planet Venus ar putea împărtăși mai multe asemănări geologice cu Pământul decât s-a crezut anterior. Deși Venus nu are plăci tectonice, studiul arată că platourile sale vaste, numite teserae, ar fi putut fi formate prin procese similare cu cele care au creat primele continente de pe Pământ.

Echipa de cercetători condusă de Fabio Capitanio de la Universitatea Monash din Australia s-a concentrat pe Ishtar Terra, una dintre cele mai mari tesere de pe planet Venus. Aceasta este comparabilă ca dimensiune cu Australia și reprezintă un punct central în înțelegerea proceselor geologice complexe de pe Venus. Planet Venus nu are oceane, așa că termenul de „continente” este utilizat diferit față de Pământ. Totuși, aceste platouri numite teserae sunt asemănătoare continentelor timpurii de pe Terra.

Studiul sugerează că, în ciuda lipsei tectonicii plăcilor, procesul de formare al teserelor de pe planet Venus este similar cu cel care a creat cratonii antici pe Pământ. Cratonii sunt părțile cele mai vechi și mai stabile ale scoarței continentale, formate în primele miliarde de ani ale planetei noastre. Aceste descoperiri au fost o mare surpriză pentru oamenii de știință, care nu se așteptau ca Venus, cu o temperatură de suprafață de 460 de grade Celsius și fără tectonica plăcilor, să prezinte astfel de caracteristici geologice.

Planeta Venus Seamănă cu Pământul mai Mult decât Credeam, Descoperirea Uimitoare

Teserele de pe planet Venus par să fie create prin procese similare cu cele de pe Pământ, chiar dacă Venus a evoluat într-un mod total diferit. Aceste descoperiri ne oferă o nouă perspectivă asupra evoluției planetare și ar putea explica de ce planet Venus și Pământul au avut destine atât de divergente. În mod surprinzător, oamenii de știință cred că Venus a fost odată mult mai asemănătoare cu Pământul, poate chiar având oceane, dar un eveniment misterios a determinat schimbarea dramatică.

Descoperirea de pe planet Venus deschide noi orizonturi în înțelegerea noastră a planetelor telurice din sistemul solar. Într-un timp în care explorarea spațială este în plină expansiune, astfel de studii ne arată că Venus poate deține chei esențiale în descifrarea istoriei noastre planetare. Ishtar Terra, a doua cea mai mare teseră de pe Venus, continuă să fie un obiectiv principal pentru cercetători, în speranța că viitoarele misiuni spațiale vor aduce date suplimentare despre misterele ascunse ale acestei lumi fascinante.

În concluzie, planet Venus este mult mai complicată din punct de vedere geologic decât s-a crezut. Teserele sale, comparabile cu primele continente de pe Pământ, ne provoacă înțelegerea și ne obligă să reevaluăm modul în care planetele evoluează. Descoperirile sugerează că Venus și Pământul au început cu multe trăsături comune, dar căile lor au devenit foarte diferite după formarea cratonilor, înainte de debutul tectonicii plăcilor.

This post was last modified on aug. 20, 2024, 8:30 AM 08:30

Disqus Comments Loading...