ANM: ATENȚIONĂRILE Oficiale Meteorologice de ULTIM MOMENT din România pe 19 August 2024

ANM a emis atenționările oficiale meteorologice de ultim moment din România pe 19 august 2024, aducând în atenție fenomene de vreme severă imediată.

ANM ATENȚIONĂRILE Oficiale Meteorologice ULTIM MOMENT România 19 August 2024

ANM, Administrația Națională de Meteorologie, a emis atenționările oficiale meteorologice de ultim moment din România pe 19 august 2024, ne pun în imediata atenție 3 coduri meteo de vreme severă imediată, care ne pun în alertă cu privire la felul în care va fi afectată vremea în țara noastră în cursul următoarelor ore.

ANM a emis un cod roșu meteorologic din cauza caniculei cu temperaturi de până la 38 de grade Celsius ziua și 23 de grade noaptea, un cod portocaliu de caniculă pentru temperaturi de 36 – 38 de grade Celsius ziua și 23 de grade noaptea, plus un cod galben meteo pentru temperaturi de până la 36 de grade Celsius, temperaturile ridicate afectând diverse regiuni ale țării.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD ROȘU!

Interval de valabilitate: 20 august.

Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat.

Zone afectate: județele Timiș și Arad.

În județele Timiș și Arad valul de căldură va persista pentru a opta zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi în jurul a 38 de grade. Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele, de 18…23 de grade, local vor caracteriza o noapte tropicală.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

COD PORTOCALIU!

Interval de valabilitate: 20 august.

Fenomene vizate: val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat.

Zone afectate: sudul Banatului, nordul și centrul Crișanei, cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-estul Moldovei, sudul și centrul Munteniei.

Valul de căldură va persista pentru a opta zi consecutiv. În sudul Banatului, nordul și centrul Crișanei, cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-estul Moldovei, sudul și centrul Munteniei va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general, temperaturile maxime vor fi de 36…38 de grade și minimele de 18…23 de grade (local vor caracteriza o noapte tropicală).

COD GALBEN!

Interval de valabilitate: 20 august.

Fenomene vizate: val de căldură, caniculă, disconfort termic ridicat.

Zone afectate: în Oltenia, jumătatea nordică a Munteniei, Dobrogea continentală, estul și sud-estul Transilvaniei, Maramureș, precum și cea mai mare parte a Moldovei.

Valul de căldură se va menține, astfel încât va fi disconfort termic ridicat și caniculă în Oltenia, jumătatea nordică a Munteniei, Dobrogea continentală, estul și sud-estul Transilvaniei, Maramureș, precum și cea mai mare parte a Moldovei. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 36 de grade.

Notă: în zilele următoare, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării.