Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a răspuns cu fermitate acuzațiilor aduse de reprezentanții USR cu privire la noua lege a pensiilor, calificându-le drept „minciuni” și „o încercare de a transforma o reformă esențială într-o rafuială politică”. Într-o declarație recentă, ministrul a clarificat aspecte esențiale ale noii legislații și a subliniat eforturile guvernului de a proteja veniturile pensionarilor.
„Sunt mincinoși toți cei care transformă noua lege a pensiilor într-o rafuială politică. Cei de la USR au afirmat că 700.000 de pensii vor scădea. Acest lucru este fals. În primul rând, toate pensiile rămân la același cuantum,” a declarat Simona Bucura-Oprescu. Aceasta a subliniat că, spre deosebire de guvernele anterioare, actualul executiv nu a tăiat niciodată din pensiile românilor, ci dimpotrivă, le-a mărit constant.
Simona Bucura-Oprescu a adus lămuriri și în ceea ce privește situația pensionarilor care au lucrat în condiții speciale și deosebite de muncă. „Vorbim de 247.000 de pensionari care se află în plată astăzi, nu de 720.000, așa cum au susținut cei de la USR. Două treimi dintre aceștia, adică 66%, au obținut o creștere a pensiei în urma recalculării, iar cele mai multe dintre majorări sunt peste 1.000 de lei. Ceilalți 33% nu primesc pensii mai mici, cum insinuează USR, ci își mențin pensia aflată în plată,” a explicat ministrul.
Simona Bucura-Oprescu a evidențiat faptul că cei din această categorie, în general, beneficiază de pensii considerabile, cu o medie de aproximativ 7.000 de lei. Ea a dat exemplul unei pensii obținute în condiții speciale, cu 15 ani stagiu de cotizare, care a ajuns la 14.000 de lei în plată, datorită majorărilor de punctaj și a aplicării indicelui de corecție.
Simona Bucura-Oprescu a subliniat și faptul că guvernul a majorat punctul de pensie de la 1.785 la 2.032 de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 13.8%. „Anul acesta, toți pensionarii din România au beneficiat de această creștere, iar recalcularea a dus la o majorare medie a veniturilor pensionarilor cu 26.65%. Practic, avem o creștere medie a veniturilor pensionarilor cu peste 40%, ceea ce nu este deloc puțin,” a afirmat ea.
Simona Bucura-Oprescu a subliniat importanța sustenabilității sistemului public de pensii, menționând că unul dintre mecanismele introduse pentru creșterea anuală a pensiilor a fost esențial în discuțiile cu Comisia Europeană pentru a demonstra viabilitatea sistemului și a elimina limita de 9.4% impusă anterior.
Simona Bucura-Oprescu a încheiat declarând că guvernul este dedicat în continuare protejării drepturilor pensionarilor și asigurării unui sistem de pensii echitabil și sustenabil pentru toți românii.