X

2 Informări Oficiale de ULTIMĂ ORĂ ale Ministerului Apărării privind Acțiunile pentru Toți Românii

Ministerul Apărării, FOTO: Facebook.

Ministerul Apărării anunță că în data de 22 august, la sediul Ministerului Apărării Naționale (MApN), generalul Gheorghiță Vlad, Șeful Statului Major al Apărării, s-a întâlnit cu omologul său din Republica Franceză, generalul Thierry Burkhard, aflat în vizită oficială în România. Întâlnirea a fost un prilej important pentru a discuta situația regională de securitate, precum și progresele realizate în vederea atingerii capacității operaționale finale a Grupului de Luptă NATO până în anul 2025.

Ministerul Apărării, în cadrul discuțiilor, dezvăluie că accentul a fost pus pe responsabilitățile structurilor franceze dislocate în România, care contribuie la consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare. Generalul Gheorghiță Vlad a evidențiat că, în ultimii doi ani, cooperarea dintre cele două armate a atins un nivel excelent, reflectat prin creșterea interoperabilității și dezvoltarea infrastructurii necesare pentru instruire și cartiruire.

„Grupul de Luptă reprezintă materializarea coeziunii și unității euro-atlantice și europene în fața provocărilor actuale de securitate. Totodată, dislocarea temporară a unor capabilități aeriene franceze, precum și activitățile curente ale detașamentului francez de apărare antiaeriană MAMBA se înscriu în ansamblul măsurilor aliate de întărire a vigilenței pe flancul estic al NATO și în regiunea Mării Negre,” a declarat

șeful Armatei Române.

Ministerul Apărării afirmă și că programul vizitei generalului Thierry Burkhard a inclus și o deplasare la Centrul Național de Instruire Întrunită Getica din Cincu, județul Brașov, unde cei doi lideri militari s-au întâlnit cu militarii din Grupul de Luptă NATO. În acest context, generalul Gheorghiță Vlad a mulțumit omologului său francez pentru implicarea activă a forțelor franceze în comandamentele aliate din România, participarea la exerciții comune și misiuni de stabilitate sub egida NATO și UE.

Generalul Vlad a subliniat importanța creșterii consistente a forțelor și capabilităților aliate în statele care formează flancul estic al teritoriului NATO, subliniind că aceasta este o componentă esențială a posturii de descurajare și apărare a Alianței. În acest context, a fost amintită consolidarea Prezenței Înaintate prin stabilirea unor grupuri de luptă în mai multe țări, inclusiv în România, unde Franța joacă rolul de națiune cadru.

Într-o altă declarație, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, și-a exprimat sprijinul pentru Ucraina cu ocazia Zilei Independenței, reiterând angajamentul României de a sprijini Ucraina în apărarea independenței, suveranității și integrității sale teritoriale, subliniind că România va continua să fie alături de Ucraina atât timp cât va fi necesar.

This post was last modified on aug. 25, 2024, 1:24 PM 13:24

Disqus Comments Loading...