Sprijinul Oficial de ULTIM MOMENT al lui Florin Barbu, Deciziile Luate de Ministrul Agriculturii pentru Români

Florin Barbu a anunțat sprijinul oficial de ultim moment decis de ministrul Agriculturii pentru românii din țară, hotărârile luate pentru noi.

Sprijinul Oficial ULTIM MOMENT Florin Barbu Deciziile Luate Ministrul Agriculturii Români

Florin Barbu, ministerul Agriculturii, a aprobat recent Manualul de procedură pentru implementarea intervenției DR-36F, Componenta „Sprijin pentru gestionarea, monitorizarea și evaluarea strategiei de dezvoltare locală”, precum și Ghidul de implementare aferent. Aceste documente sunt esențiale pentru finanțarea costurilor de funcționare ale Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) în cadrul Planului Strategic 2023-2027 (PS 2027).

Florin Barbu a subliniat importanța acestui demers, menționând că „acest document integrat prezintă condițiile necesare desfășurării activităților specifice ale Grupurilor de Acțiune Locală, asigurând o gestionare eficientă și transparentă a resurselor și proiectelor locale.” Această inițiativă va contribui semnificativ la dezvoltarea rurală, prin sprijinirea unei mai bune coordonări între părțile interesate și facilitarea schimbului de bune practici.

În perioada 2023-2027, GAL-urile vor beneficia de o alocare substanțială de fonduri, în valoare de aproximativ 500 de milioane de euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și 160,7 milioane de euro din Fondul Social European Plus (FSE+). Cele 246 de GAL-uri selectate vor implementa strategii ce acoperă 97,9% din teritoriul eligibil LEADER, contribuind astfel la dezvoltarea durabilă a comunităților rurale.

Sprijinul oferit prin această componentă este destinat acoperirii costurilor de funcționare și activităților de animare ale GAL-urilor autorizate de MADR. În perioada imediat următoare, fiecare GAL autorizat va primi notificarea pentru semnarea Acordului-Cadru de Finanțare, respectiv a primului contract de finanțare aferent intervenției DR-36.

Pe lângă aceste măsuri, Florin Barbu a făcut referire și la modificările recente aduse de Regulamentul (UE) 2024/1468, care afectează standardele GAEC 7 și GAEC 8. Aceste modificări oferă fermierilor mai multă flexibilitate în respectarea practicilor agricole, inclusiv prin posibilitatea de a aplica diversificarea culturilor ca alternativă la rotația acestora pe terenul arabil.

Ministrul Barbu a subliniat că „aceste modificări sunt menite să sprijine fermierii în adaptarea la noile cerințe ale Politicii Agricole Comune, asigurând în același timp protecția mediului și sustenabilitatea agriculturii românești.”

Noile măsuri anunțate de MADR sub conducerea lui Florin Barbu vin în sprijinul dezvoltării rurale, oferind comunităților locale și fermierilor resursele și ghidarea necesare pentru a se adapta la provocările viitorului.