Măsurile Decise de Președintele Ucrainei după Atacurile Rusiei, Cererile lui Zelenski

Președintele Ucrainei a anunțat măsurile pregătite în urma atacurilor Rusiei în Ucraina, iată și care sunt cererile făcute de Volodimir Zelenski.

Măsurile Decise Președintele Ucrainei Atacurile Rusiei Cererile Zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut o discuție extinsă cu comandantul șef al forțelor armate, generalul Syrskyi, cu privire la respingerea unui atac cu rachete de o amploare fără precedent. Într-un mesaj adresat națiunii, Zelenski a subliniat că Ucraina este pregătită să răspundă acestei noi agresiuni din partea Rusiei, accentuând importanța utilizării avioanelor F-16 în operațiunile de apărare.

„Am început ziua cu o lungă conversație separată cu comandantul șef Syrskyi, discutând în detaliu despre respingerea acestui atac cu rachete, răspunsul nostru față de Rusia – îl pregătim, utilizarea avioanelor F-16 și operațiunea în curs de desfășurare în Rusia, în regiunea Kursk. Ne continuăm acțiunile în zonele desemnate, după cum este necesar pentru Ucraina. În ultima zi, am câștigat mai mult control și am adăugat din nou la „fondul nostru de schimb”,” a declarat președintele Zelenski.

Generalul Syrskyi a raportat, de asemenea, despre situația de pe frontul din Donețk, unde atacurile rusești continuă să fie cele mai intense. Zelenski a menționat că direcția Pokrovsk rămâne cea mai dificilă, dar a adăugat că decizii importante au fost luate pentru consolidarea pozițiilor ucrainene în zonele Vremivka, Toretsk și Kurakhove. „Mulțumesc fiecărui soldat și comandant, fiecărei unități care face totul pentru a distruge cât mai multă forță inamică,” a adăugat liderul ucrainean.

Pe lângă discuțiile militare, în cadrul ședinței de astăzi a Statului Major, Zelenski a primit rapoarte detaliate privind starea sectorului energetic, grav afectat de atacul rusesc. „S-au luat decizii importante privind protecția instalațiilor energetice și lucrările de restaurare. Eforturile vor continua non-stop pentru a asigura că electricitatea este restabilită în toate regiunile afectate,” a afirmat președintele.

Atacul rusesc, descris de Zelenski ca fiind unul dintre cele mai grele de până acum, a implicat lansarea a peste o sută de rachete de diferite tipuri și aproximativ o sută de drone „Shahed”. Aceste atacuri au vizat infrastructura civilă critică din întreaga țară, de la Harkov și Kiev până la Odesa și regiunile din vest. Din păcate, atacul s-a soldat cu pierderi de vieți omenești și zeci de răniți, care acum primesc asistența necesară.

În încheiere, Zelenski a adresat un mesaj dur la adresa președintelui rus, Vladimir Putin, pe care l-a descris ca fiind „o creatură bolnavă”. „Putin rămâne fidel cu sine – este o creatură bolnavă; acest lucru a fost clar pentru toată lumea. Dar este, de asemenea, clar că nu poate face decât ceea ce îi permite lumea să facă.

Punctele slabe și lipsa de decizii ca răspuns alimentează teroarea,” a spus Zelenski, cerând partenerilor internaționali să nu mai impună restricții asupra armelor necesare Ucrainei pentru a se apăra. „Statele Unite, Regatul Unit, Franța și alți parteneri au puterea de a ne ajuta să oprim teroarea. Avem nevoie de decizii,” a concluzionat el.

Eforturile Ucrainei de a răspunde acestui atac devastator și de a se pregăti pentru eventuale acțiuni viitoare rămân în centrul atenției comunității internaționale, în timp ce țara continuă să lupte pentru apărarea suveranității sale.