Florin Barbu, ministerul Agriculturii, a lansat recent în consultare publică un proiect de ordin ce vizează modificarea și completarea anexei nr. 1 la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 266/2017. Propunerile vin ca rezultat al consultărilor între Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole (ONVPV) și asociațiile profesionale care alcătuiesc Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV).
Florin Barbu, a declarat că aceste modificări au fost concepute pentru a îmbunătăți reglementarea domeniului vitivinicol și pentru a răspunde cerințelor venite din partea industriei. “Ne propunem să creăm un cadru legal mai eficient, care să asigure atât conformitatea cu legislația națională și europeană, cât și facilitarea accesului producătorilor la instrumentele digitale esențiale pentru gestionarea activităților vitivinicole”, a subliniat ministrul.
Proiectul de ordin include mai multe aspecte esențiale pentru producătorii de vinuri din România. Se propune o clarificare a definiției vinului varietal pentru a asigura conformitatea cu prevederile legale și pentru a extinde lista soiurilor de viță de vie care pot fi utilizate pentru producerea acestui tip de vin. Această măsură este menită să diversifice și să îmbunătățească oferta de vinuri varietale pe piață.
Florin Barbu spune că în vederea simplificării proceselor administrative, se introduce posibilitatea depunerii online a cererilor pentru acordarea autorizației de producător de struguri destinați obținerii de vinuri cu Denumire de Origine Controlată (D.O.C.), Indicație Geografică (I.G.) și/sau varietale. Aplicația RPV ONLINE va oferi acces utilizatorilor la datele lor din Sistemul Informatic Național al Viei și Vinului (S.I.N.V.V.), facilitând astfel gestionarea documentației necesare.
Modificările propuse urmăresc și alinierea cu legislația existentă în domeniul siguranței alimentare, asigurând astfel un control mai strict asupra activităților supuse înregistrării și monitorizării. Noile amendamente vor simplifica procedurile de autorizare a producătorilor de vinuri, reducând timpul și efortul necesar pentru obținerea documentelor necesare, datorită îmbunătățirii Registrului Plantațiilor Viticole și a facilităților introduse în aplicația RPV ONLINE.
Florin Barbu afirmă deasemenea că pentru anul 2024, producătorii de struguri destinați obținerii de vinuri cu denumire de origine controlată, indicație geografică sau varietale vor avea posibilitatea să modifice cererile și/sau autorizațiile existente pentru a include noi soiuri de viță de vie, conform prevederilor din proiectul de ordin.
Consultările publice pentru acest proiect rămân deschise, iar Ministerul Agriculturii încurajează toți actorii din sectorul vitivinicol să își exprime punctele de vedere pentru a asigura o reglementare cât mai cuprinzătoare și benefică pentru toți cei implicați.