X

4 Decizii de ULTIM MOMENT Anuntate de Florin Barbu cu Masuri Oficiale Majore pentru Agricultura Romaneasca

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a anunțat recent adoptarea a patru noi măsuri esențiale pentru susținerea fermierilor din România. Aceste măsuri vin în urma promisiunilor făcute de ministru și a numeroaselor discuții purtate cu asociațiile de profil și reprezentanții fermierilor.

Florin Barbu anunta ca prima dintre măsurile anunțate se referă la implementarea unui sistem de asigurare împotriva secetei pentru o suprafață agricolă de 7 milioane de hectare, care include atât culturile de toamnă, cât și cele de primăvară. „Am avut discuții cu mediul bancar și cu ASF și am găsit o formulă agreată pentru un mecanism prin care fermierii vor beneficia de despăgubiri de până la 3000 de lei pe hectar,” a explicat ministrul Florin Barbu.

Fondurile pentru acest mecanism vor proveni dintr-o contribuție de 3% din subvențiile plătite de fermieri, completată cu aproximativ 17 milioane de euro anual din partea Uniunii Europene, din fondul de risc, și o contribuție suplimentară de la bugetul de stat.

Florin Barbu dezvaluie ca o altă măsură importantă este legată de „Creditul Fermierului”, care beneficiază acum de o dobândă fixă de 1,95%. Gradul de garantare de către FGCR va fi crescut la 100% din fondurile alocate de Ministerul Agriculturii.

Această măsură va permite fermierilor să utilizeze creditul și pentru rambursarea ratelor aferente anilor 2023-2024, ajutându-i să depășească dificultățile financiare din acest an agricol dificil. În plus, fermierii cu credite restante vor putea beneficia de această formă de creditare, cu condiția să dețină un proces verbal de constatare a calamităților.

Florin Barbu a anunțat și suspendarea de drept a creditelor cu dobândă mai mare de 2% plus ROBOR, a ratelor restante, precum și a dobânzilor și comisioanelor scadente, pentru fermierii afectați de calamități în anii agricoli 2023-2024. Această suspendare va fi valabilă până la 31 decembrie 2025, iar operațiunile de executare silită pentru datorii către instituțiile bancare, IFN-uri și furnizori vor fi de asemenea suspendate.

Înainte de începerea lucrărilor agricole de toamnă, fermierii vor primi despăgubiri în cuantum de 1000 lei pe hectar. Peste 80% din procesele verbale de constatare a calamităților au fost deja întocmite, asigurând respectarea termenului asumat de 15 septembrie.

„Aceasta este activitatea noastră, acesta este respectul nostru pentru munca fermierilor români pe care îi susținem prin măsuri și programe concrete, nu prin vorbe goale aruncate în spațiul public,” a concluzionat Florin Barbu.

Florin Barbu a adoptat aceste măsuri pentru a demonstra ca Guvernul face pasi importanti în susținerea agriculturii românești și în asigurarea unui viitor stabil pentru fermierii care se confruntă cu provocări majore din cauza condițiilor climatice și economice.

This post was last modified on aug. 30, 2024, 9:25 AM 09:25

Disqus Comments Loading...