OUG de ULTIM MOMENT a Simonei Bucura-Oprescu cu Propuneri Legislative Oficiale pentru Romanii din Toata Tara

OUG ULTIM MOMENT Simonei Bucura-Oprescu Propuneri Legislative Oficiale Romanii Toata Tara

Simona Bucura-Oprescu, ministerul Muncii, a anunțat o noua Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei, care include o serie de noi propuneri legislative menite să sprijine si mai mult pensionarii și alte categorii vulnerabile din România. Aceste măsuri includ modificări semnificative în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate și al programelor de sprijin financiar.

Simona Bucura-Oprescu afirma ca printre principalele propuneri se numără corelarea reglementărilor din sistemul de asigurări sociale de sănătate, care pun în aplicare Programul pentru compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor. În acest sens, se subliniază necesitatea aliniării prevederilor din Hotărârea de Guvern nr. 186/2009 cu cele din Contractul-cadru aprobat prin HG nr. 521/2023, care reglementează condițiile de acordare a asistenței medicale și a medicamentelor în sistemul de asigurări sociale de sănătate.

De asemenea, noile propuneri vizează excluderea cuantumului majorat al pensiilor, rezultat în urma recalculării potrivit Legii nr. 360/2023, din calculul drepturilor la ajutorul pentru încălzirea locuinței și la suplimentul pentru energie. Această măsură are ca scop sprijinirea pensionarilor care ar putea ieși de sub incidența prevederilor Legii nr. 226/2021, după recalcularea pensiei.

Simona Bucura-Oprescu propune modificarea plafonului pentru beneficiarii programului de compensare a medicamentelor, astfel încât pensionarii cu venituri de până la 2020 lei pe lună să beneficieze în continuare de compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor. Acest plafon include și pensionarii care realizează alte venituri.

Nu în ultimul rând, se propune majorarea limitei veniturilor lunare până la care se acordă tichetele sociale pentru produse alimentare și mese calde, de la 2.000 lei la 2.210 lei. Această modificare vizează pensionarii și persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, care sunt și pensionari.

Simona Bucura-Oprescu explica in ordonanta de urgenta caceste măsuri au fost elaborate ținând cont de rata medie anuală a inflației pentru 2023, care a fost de 10,4%, conform datelor Institutului Național de Statistică. Compensarea de 90% a prețului medicamentelor va fi suportată în proporție de 50% din bugetul FNUASS și 40% din bugetul de stat, prin Ministerul Sănătății.

Aceste propuneri urmează să fie dezbătute și aprobate, având un impact semnificativ asupra calității vieții pensionarilor și a altor categorii vulnerabile din România.

author avatar
Redactia iDevice.ro